""Situatie de criza. Stres major indus populatiei de catre autoritati."" Este opinia unui psiholog de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie despre modul cum comunica autoritatile cu populatia. Stefania Nita, psiholog in cadrul Cen

""Situatie de criza. Stres major indus populatiei de catre autoritati."" Este opinia unui psiholog de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie despre modul cum comunica autoritatile cu populatia.

Stefania Nita, psiholog in cadrul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, spune ca stresul vine de sus in jos. Adica de la autoritati la cetateni, din cauza mesajului incoerent.
CRIZA. Psihologul Stefania Nita apreciaza ca ""ne aflam intr-o situatie de criza, in care de obicei oamenii sunt guvernati de instinctul de conservare. Oamenii creeaza scenarii apocaliptice, peste care nu troneaza logica, ci emotia"". In conditiile in care oamenii sunt obligati sa respecte regimul de carantina impus de autoritati, care presupune iesirea din programul de lucru obisnuit, teama de a-si pierde locul de munca, de a rata intalniri importante etc., evident ca se instaleaza panica, nesiguranta, indoiala. ""Cred ca ar trebui ca autoritatile sa comunice informatii clare, verificate, prin intermediul unor persoane credibile. Sa se faca periodic bilanturi care sa redea precis extinderea geografica a pericolului. Sa se transmita masurile care se impun, riscurile la care ne expunem in cazul nerespectarii acestora. Dar, totodata, persoane autorizate sa insiste asupra faptului ca virusul nu este transmisibil usor la om, ca nu avem cazuri de imbolnavire la om.""
Psihologul Stefania Nita nu considera ca suntem intr-o stare de isterie generalizata, ""deoarece oamenii isi vad totusi de treburile curente. Dar au nevoie de mesaje lipsite de echivoc"".
JUMATATE DE MASURA Potrivit conf. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase ""Matei Bals"", in aceste situatii nu trebuie actionat cu jumatate de masura, deoarece exista un dublu pericol. Pe de o parte, exista pericolul pierderii increderii in autoritati, mai ales acolo unde se pun sub semnul indoielii rezultatele testelor. Iar pe de alta parte, se poate trece in faza ignorarii masurilor de preventie, in conditiile in care, asa cum sustin specialistii, ""pericolul gripei aviare este unul real, dovedit stiintific"".

VACCIN


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.