Cand ciroza se complica, ficatul devine un veritabil baraj prin zonele fibrozate ale lui si acest baraj impiedica sangele sa mai treaca prin ficat. Ca o consecinta in amonte de ficat, in vena porta sporeste ingrijorator presiunea si lichidul din
Cand ciroza se complica, ficatul devine un veritabil baraj prin zonele fibrozate ale lui si acest baraj impiedica sangele sa mai treaca prin ficat.

Ca o consecinta in amonte de ficat, in vena porta sporeste ingrijorator presiunea si lichidul din sistemul circulator se muta in abdomen. Bolnavul prin unele alarme gresite bea multe lichide, care nu sunt eliminate de rinichi si se strang tot in burta. Profesorul dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Spitalul Fundeni si presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, explica modul de a incerca diminuarea lichidului de ascita din abdomenul ciroticului. In primul rand trebuie vizat rinichiul, caci tratamentele nuantate reusesc sa aduca rinichiul in faza de a elimina lichidul din burta. Terapia de sporire a diurezei trebuie condusa cu subtilitate, fiindca numai anumite diuretice indeplinesc bine misiunea de a mari cantitatea de urina fara sa elimine brusc lichidul din burta. De altfel, scotand deodata prin punctii lichidul din burta ciroticului, acesta sufera un soc care ii pericliteaza viata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.