Romania are sanse mari sa primeasca o confirmare a aderarii mai devreme de luna decembrie, cand are loc reuniunea sefilor de stat si de guvern din tarile Uniunii Europene. Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a afir
Romania are sanse mari sa primeasca o confirmare a aderarii mai devreme de luna decembrie, cand are loc reuniunea sefilor de stat si de guvern din tarile Uniunii Europene.

Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a afirmat ca decizia finala privind data intrarii Romaniei in UE ar putea fi luata chiar la jumatatea lunii octombrie, in cadrul reuniunii CAGRE. Atunci, Comisia Europeana va fi publicat deja raportul de monitorizare, iar liderii europeni vor sti exact ce recomandare au facut expertii de la Bruxelles. Conditia esentiala ca aceasta ipoteza sa se confirme este ca la Consiliul European din iunie sa se dea un mandat in acest sens, a spus Orban.
ADEVERIRE. Declaratia fostului negociator-sef al Romaniei cu UE confirma o informatie publicata in exclusivitate de corespondentul BBC la Bruxelles. La cateva zile dupa ce raportul de monitorizare din 16 mai a fost prezentat, pagina electronica a BBC difuza informatia potrivit careia decizia privind data aderarii ar putea fi luata in octombrie, in cadrul unui summit ce ar avea loc in Finlanda.
Leonard Orban a mai spus ca la nivelul institutiilor UE se doreste ca summit-ul din toamna al Consiliului European, forul in drept sa stabileasca data intrarii Romaniei in UE, sa fie unul informal si, astfel, solutia pentru respectarea calendarului de aderare ar putea fi ""lasarea deciziei"" pentru summit-ul Consiliului Afacerilor Generale si Relatiilor Externe (CAGRE), care va avea loc la mijlocul lunii octombrie. ""Vreau sa mentionez ca nu s-a luat inca o decizie, dar solutia este foarte posibila daca la Consiliul European din iunie se va da un mandat in acest sens"", a spus Orban, precizand ca cel putin doua state vor amana ratificarea tratatului de aderare pana dupa raportul din toamna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.