Interul dreapta al Stelei a fost premiat cu 12.000 de lei de Ceausescu


Vasile Stanga este unul dintre cele mai mari nume ale handbalului romanesc. Actualul antrenor al Stelei, Gheorghe Gruia, si Stefan Birtalan sunt cei mai buni inter
Interul dreapta al Stelei a fost premiat cu 12.000 de lei de Ceausescu


Vasile Stanga este unul dintre cele mai mari nume ale handbalului romanesc. Actualul antrenor al Stelei, Gheorghe Gruia, si Stefan Birtalan sunt cei mai buni interi dreapta pe care i-a avut vreodata Romania. De altfel, Birtalan a preluat stafeta de la Gruia, iar acesta, la randul sau, i-a transmis-o mai departe lui Stanga. Si aici a ramas pana in prezent, cu toate ca au trecut aproape 16 ani de cand tehnicianul militar a pus punct carierei de jucator.


IDOLI. A intrat pentru prima oara intr-o sala de sport la varsta de 8 ani. Insa, abia in liceu a inceput cu adevarat sa practice handbalul si sa-si dea seama ca si-ar putea face un nume in acest sport. Insa, Vasile Stanga a jucat inclusiv fotbal, ba chiar a evoluat intr-un meci de divizia C. ""In acele vremuri eram polisportiv, dar handbalul mi-a intrat in sange. Nu e de mirare, avand in vedere ca in anii a€™70-a€™74 eram campioni mondiali si urmaream evolutiile echipei noastre cu sufletul la gura"", ne-a povestit antrenorul Stelei. Dintre jucatorii de atunci, Stanga l-a avut idol pe Gheorghe Gruia. ""Gruia, un mare inter, a fost modelul meu. Era si normal, mai ales pentru ca evoluam si eu pe acelasi post. Din aceleasi considerente trebuie sa-l amintesc si pe Birtalan, cel care a venit imediat dupa Gruia. Ei doi au fost idolii mei"", a punctat fosta glorie stelista.


PRESEDINTI. La jumatatea anilor a€™80, Vasile Stanga a fost primit, impreuna cu ceilalti coechipieri, de Nicolae Ceausescu. ""Am fost la Ceausescu dupa ce am obtinut Supercupa Europei. Am jucat atunci in fata a peste 20.000 de oameni. Am trecut in finala de rusi, lucru care l-a incantat foarte tare pe dictator. Atunci am primit si cel mai mare premiu din cariera de jucator: aproximativ 12.000 de lei"", isi aminteste antrenorul Stelei. In 1989, interul militar a reusit sa primeasca acordul de a juca in afara granitelor tarii. Avea 32 de ani si a mai jucat inca doi ani in Spania, insa din cauza unei accidentari a trebuit sa renunte. Dupa spusele sale, atunci a reusit sa castige bani adevarati.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.