Fermele din Codlea erau focare de aviara inca din luna martie, potrivit procurorilor. Tone de pui morti au fost arse la Protan, sucursalele Codlea si Bucuresti, firma care produce fainuri proteice folosite la cresterea porcinelor si a pasarilor, gras

Fermele din Codlea erau focare de aviara inca din luna martie, potrivit procurorilor. Tone de pui morti au fost arse la Protan, sucursalele Codlea si Bucuresti, firma care produce fainuri proteice folosite la cresterea porcinelor si a pasarilor, grasimi pentru industrie.

In cautarea vinovatilor pentru raspandirea virusului gripei aviare, procurorii brasoveni au descoperit ca suspiciunile de gripa aviara la fermele din Codlea au existat inca din luna martie, moment cand mii de pui de gaina au murit, iar cadavrele lor au fost ingropate din ordinul administratorilor. Anchetatorii au descoperit acest lucru atunci cand au ridicat mai multe documente apartinand SC Aviprod 2002 SRL. Concret, potrivit adresei 2985 emise de Directia Sanitar-Verterinara Brasov la data de 13 mai 2006, firma AVIPROD era informata despre confirmarea a doua focare de A 150 (tip H5) in comuna Beclean, sat Horez, dupa ce firma ceruse examinarea unor probe recoltate la datele de 16 martie, 14 aprilie si 2 mai 2006, de la ferma 6. Aceste date coincid cu moartea unui numar important de pui, pusa pe seama caderii retelei electrice a fermei. Chestiunea a atras atentia Politiei din Codlea, care a declansat cercetari inca de la sfarsitul lunii aprilie, ceea ce inseamna ca existau suspiciuni de natura penala cu cel putin doua saptamani mai inainte ca DSV Brasov sa confirme focarele din Beclean, Horez, la 13 mai. Aceste cercetari s-au concretizat in dosarul penal 3547/P/2006 de la Parchetul Judecatoriei Brasov (deschis la 16 mai). Anchetatorii au identificat si audiat angajatii Aviprod 2002 - din punctul de lucru Codlea - in legatura cu momentele in care au intervenit schimbari in starea de sanatate a pasarilor de la ferma. Iar muncitorul care a sapat gropile in care au fost aruncate cadavrele de pui, martorul Marius Tudor, a confirmat efectuarea lucrarilor la ordinul lui Ioan Stavri, administrator al Aviprod 2002 SRL.
SE VERIFICA TOT, INCEPAND DIN IANUARIE. Procurorii au ridicat de saptamana trecuta documente ale SC Aviprod 2002 si au atasat la dosar situatia tuturor marfurilor vandute de firma in perioada 1 aprilie-7 mai, dar si situatia deseurilor animaliere trimise de aceasta societate, in perioada 1-5 mai, la Protan SA Bucuresti - sucursala Codlea. Firma Protan este cea la care s-au transmis cadavrele de pasari pentru neutralizare. Firma produce fainuri proteice folosite la cresterea porcinelor si a pasarilor, grasimi pentru industrie. Caz in care am putea avea mari surprize?! In plus, anchetatorii au inceput verificarile privind nu doar livrarile de marfa din perioada ianuarie-mai 2006, dar si emiterea certificatelor sanitar-veterinare de catre DSV Brasov, insotitoare ale acestor livrari. Aceeasi scormonire se intampla in cazurile Drakom Silva SRL
Codlea si Patiprod SRL Codlea, pentru care insa vor fi verificate livrarile de deseuri catre firma de fainuri proteice din perioada 1-15 mai. In cazurile acestor ferme, confirmate pozitiv ca focare pentru A 150 sub tipul H5, in cadrul altor dosare deja sunt urmariti penal Florin Macovei, administrator al Patiprod, Vasile Dardala, administrator la Drakom Silva, Adrian Acsinte si Constantin Cincu, acuzati ca nu au respectat masurile de prevenire si combatere a bolilor molipsitoare la animale, cu consecinta raspandirii virusului gripei aviare.
CERCETARI LA PROTAN BUCURESTI. Anchetatorii merg pe fir. Nu doar la Protan sucursala Codlea se fac verificari privind deseurile animaliere, ci si la Protan sucursala din Capitala, unde au fost neutralizate deseuri trimise de firmele Drakom si Patiprod, in perioada 1-15 mai. Toate notele de inspectie a DSV de la inceputul anului si pana in luna mai vor fi luate la control de catre procurori.

REACTII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.