Aproape 90% din populatia cu drept de vot din Muntenegru s-a inghesuit duminica la urne. Rezultatul a confirmat la limita dorinta autoritatilor de la Podgorita de a se desprinde de Serbia.

""Doamnelor si domnilor, Muntenegru si-a recapatat independenta"", le-a spus duminica seara premierul Milo Djukanovici manifestantilor care s-au adunat la sediul guvernului. Premierul a sarbatorit cot la cot cu sustinatorii sai victoria partizanilor independentei, ale caror voturi au depasit de putin pragul de 55% stabilit de Uniunea Europeana.
Cu toate acestea, sustinatorii uniunii cu Serbia au cerut ieri verificarea rezultatelor preliminare ale referendumului, precum si verificarea semnaturilor ""in anumite sectii de votare, unde a fost inregistrata o rata crescuta de participare"".
PARTICIPARE MASIVA. Rezultatul referendumului la care s-au prezentat 87% dintre cetateni a fost salutat si de presa din Muntenegru. ""Cetatenii au votat in favoarea independentei. Avem un stat"", scrie ziarul Vijesti. ""Buna ziua. De ieri, Muntenegrul este independent. Vreme insorita si calda pentru astazi"", a anuntat prezentatorul emisiunii de dimineata a televiziunii publice muntenegrene. In schimb, ziarul Dan, favorabil mentinerii uniunii cu Serbia, s-a multumit sa anunte ca Milo ""Djukanovici a proclamat victoria"".
Astfel, pe harta Europei apare un nou stat, cu mai putin de 700.000 de locuitori, Muntenegrul fiind ultima republica ex-iugoslava care devine independenta. Succesul acestui demers este mai ales al premierului Djukanovici, care sustine de multi ani ca Muntenegru trebuie sa mearga pe propriul drum. De altfel, el n-a pierdut ocazia de a lansa si un mesaj catre Belgrad, spunand: MODERATIE. ""Serbia, iti urez independenta fericita si tie!"" Echilibrata a fost si reactia Serbiei, care s-a abtinut sa comenteze in vreun fel rezultatul referendumului. Surse din Ministerul Apararii de la Belgrad au spus ca decizia muntenegrenilor va fi respectata, iar Uniunea Europeana a facut o declaratie asemanatoare. Primul sef de stat care a salutat rezultatul a fost presedintele Croatiei, Stipe Mesici. Autoritatile de la Podgorita au anuntat ca obiectivul imediat este ca Muntenegru sa devina in cel mai scurt timp membru cu drepturi depline in comunitatea europeana.

URMARITI