Grupul de lucru constituit la dispozitia premierului pentru a verifica informatiile difuzate de MDRI despre copiii cu dizabilitati din Romania a anuntat ieri ca datele prezentate de presa americana sunt false. In urma verificarilor efectuate in c
Grupul de lucru constituit la dispozitia premierului pentru a verifica informatiile difuzate de MDRI despre copiii cu dizabilitati din Romania a anuntat ieri ca datele prezentate de presa americana sunt false.

In urma verificarilor efectuate in cele noua locatii mentionate in raportul Mental Disability Rights International, grupul de lucru a constatat - potrivit unui raport dat publicitatii ieri - ca doar in trei dintre unitati mai sunt copii cu dizabilitati: Centrul de plasament ""Craiasa Zapezii"" din Braila (n.r. - nementionat in raportul MDRI), Centrul de plasament pentru copii cu handicap sever din Timisoara si Spitalul de Psihiatrie ""Voila"" din Prahova.
PLANURI. Grupul de control, format din reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, ai Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap, ai Ministerul Sanatatii, ai ONG-uri, a constatat ca la Braila, din septembrie 2005, cei 46 de copii au fost preluati in sistemul de protectie a copilului. Autoritatile romane omit insa sa precizeze si ca situatia de la Braila le-a fost semnalata chiar de MDRI inca din iunie 2005.
La Sectia de recuperare nutritionala a Spitalului de Pediatrie Timisoara au fost gasiti 60 de copii, din care 16 sunt nevizitati. ""DGASPC Timis face demersuri atat pentru ameliorarea starii de sanatate, cat si pentru identificarea unor masuri de protectie"", se spune in raportul autohton. Centrul de Plasament pentru Copiii cu Handicap Sever din Timisoara, unde se afla 24 de copii, este - conform raportului - ""in conformitate cu standardele in vigoare"".
ACUZE. Si in Prahova situatia este la fel de buna. La Spitalul de Psihiatrie ""Voila"" sunt internati 94 de copii, iar in sanatoriu - 77, cu dizabilitati mintale usoare. In concluzia raportului prezentat ieri de autoritati, ""ANPDC considera ca afirmatiile cuprinse in raportul organizatiei americane MDRI privitoare la presupusele conditii de izolare in care traiesc copiii cu dizabilitati din sistemul de protectie speciala din Romania nu sunt justificate de realitatea de pe teren si sunt afirmatii tendentioase menite sa induca in eroare si sa arunce o imagine negativa asupra Romaniei.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.