Fostul premier Adrian Nastase si fostul lider taranist Ion Diaconescu au fost audiati ieri in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Cei doi fosti presedinti ai Camerei Deputatilor au fost citati ca martori pentru a da lamuriri in legatura cu p
Fostul premier Adrian Nastase si fostul lider taranist Ion Diaconescu au fost audiati ieri in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Cei doi fosti presedinti ai Camerei Deputatilor au fost citati ca martori pentru a da lamuriri in legatura cu persoanele responsabile de turnura violenta pe care au luat-o evenimentele de acum 16 ani. Daca Adrian Nastase s-a ferit sa faca vreo declaratie cu implicatii, Ion Diaconescu a sustinut ca pentru mineriada sunt vinovati ""membrii PCR si Ion Iliescu"". Fostul lider taranist a dat si detalii legate de distrugerile de la sediul PNT, pe care le-a evaluat la cateva sute de mii de dolari.
MARTOR ""INDEPARTAT"". In schimb, Adrian Nastase s-a aratat surprins de citarea la Parchet, deoarece la acel moment el era doar purtator de cuvant al FSN si secretar pe probeme externe, nu facea parte din Guvern si nu era unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu. Pentru aceste motive, Nastase a sustinut ca nu a putut da foarte multe date procurorilor, dar si-a amintit totusi ca, dupa ce a fost numit ministru al Afacerilor Externe, la putin timp de la mineriada ""a trebuit sa lucram foarte mult pentru repararea imaginii Romaniei in strainatate"". In dosarul mineriadei din 1990 sunt cercetate aproximativ 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu, pentru acuzatii precum subminarea puterii de stat, a economiei nationale si crime contra umanitatii. In timpul evenimentelor din perioada 13-15 iunie 1990 au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar pagubele materiale au fost extrem de importante.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.