Trei sferturi din productia de mobila romaneasca este comercializata pe piata externa. Volumul exportului de mobila a crescut, insa, din cauza aprecierii leului, veniturile producatorilor de mobila sunt mai mici fata de perioada similara a anului

Trei sferturi din productia de mobila romaneasca este comercializata pe piata externa.

Volumul exportului de mobila a crescut, insa, din cauza aprecierii leului, veniturile producatorilor de mobila sunt mai mici fata de perioada similara a anului trecut. ""Productia de mobila realizata anul trecut a fost de circa 1,2 miliarde de euro, din care 75% a fost exportata. Astfel, volumul exportului de mobila romaneasca, in anul 2005, a fost de 896 milioane euro, din care 77% s-a livrat in tarile UE (in principal, in Germania, Franta, Olanda, Italia) dar si in Canada, Japonia si SUA"", a declarat Aurel Rizea, presedinte executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania. Exportul de mobila reprezinta 4% din totalul exporturilor romanesti.

PRODUSE. Tipurile de mobila fabricate acopera toata gama de mobilier, accentul fiind pus pe mobila de epoca, care imita stiluri vechi, si pe mobila moderna. Forta de munca folosita in industria mobilei este de circa 90.000 de persoane, care reprezinta 6,3% din totalul fortei de munca din industria Romaniei. Mai mult de jumatate din sortimentele de mobila produse in Romania, care merg pe piata externa, sunt din lemn de fag, 20% sunt din stejar, 15% din rasinoase. Principalele sortimente exportate sunt de sufragerii (22%), dormitoare (12,5%), mobilier tapitat, mobilier pentru birouri, bucatarii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.