Tensiuni, urlete, pumni in masa. Acuzatii reciproce de ""lucrat pe sub masa"". Toate acestea s-au petrecut in sedinta de aseara a coalitiei, iar protagonistii au fost liderul PD Emil Boc si premierul Tariceanu. Strigaturi si pumni in masa. As

Tensiuni, urlete, pumni in masa. Acuzatii reciproce de ""lucrat pe sub masa"". Toate acestea s-au petrecut in sedinta de aseara a coalitiei, iar protagonistii au fost
liderul PD Emil Boc si premierul Tariceanu.

Strigaturi si pumni in masa. Asa au incercat liderii Aliantei, Emil Boc si premierul Tariceanu, sa lamureasca problemele aflate in divergenta precum proiectul sustinut de ministrul Justitiei, Monica Macovei, de creare a unei structuri care sa se ocupe cu interceptarea telefoanelor. Oficial, neintelegerile au vizat institutia in subordinea careia ar trebui sa se afle aceasta structura: PD si Macovei sustin subordonarea acesteia Parchetului, pe cand PNL a optat sa fie o institutie independenta pe care sa o plaseze sub control parlamentar, cum ar fi STS. Neoficial, surse din coalitie spun ca de fapt liberalii nu vor deloc infiintarea unei astfel de structuri, motivand ca nu este ne-voie de inca o institutie care sa asculte telefoanele in Romania. Pentru a-si sustine proiectul, Macovei a explicat ca, indiferent ce institutie asculta, dosarele ajung tot la procurori si ar fi mai bine sa se elimine un intermediar, SRI, ca sa se aiba certitudinea ca interceptarea e facuta de Parchet.
ATAC RECIPROC. Incalziti de discutarea acestui subiect, desi se aflau intr-o sedinta a coalitiei, cei doi lideri ai Aliantei, Tariceanu si Boc, si-au amintit ca mai au sa-si faca si alte reprosuri. Si anume declaratiile prin care reprezentantii celor doua partide se ataca reciproc. Batand cu pumnul in masa, Tariceanu i-ar fi reprosat lui Boc, conform unor surse participante la sedinta, ca, desi au anuntat ca vor sa colaboreze, i-au ""lucrat pe sub masa"" cu tot felul de declaratii. Raspunsul lui Boc a venit pe acelasi ton ridicat: ""Nu ne dai tu noua lectii"". Tensiunile s-au mutat apoi in discutiile pe statutul minoritatilor, unde ultimul cuvant a revenit reprezentantilor UDMR. Acestia au amenintat ca nu vor mai vota nici un proiect de lege in Parlament pana cand statutul nu va fi adoptat, inclusiv capitolul privind autonomia culturala.
RESTRUCTURAREA, IN UMBRA. Prinsi intre aceste subiecte, liderii coalitiei nu au mai ajuns sa discute de restructurarea Guvernului, singura decizie fiind una luata la nivel de Alianta: in maximum zece zile, Tariceanu si Boc se vor pune de acord asupra unor principii pe baza carora sa fie scoase din actuala schema guvernamentala anumite ministere si agentii. Sursele citate spun ca toate partidele vor pierde portofolii in functie de algoritmul politic. Seful Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat dupa sedinta ca pentru a se renunta la functiile de vicepremier trebuie mai intai sa fie modificat protocolul coalitiei.
Desi pe agenda coalitiei mai erau cel putin alte trei subiecte de discutat, sedinta s-a intrerupt brusc putin dupa ora noua seara, cand Tariceanu s-a ridicat si a plecat anuntand ca nu mai poate sa stea, ca are alte planuri. Udemeristul Kelemen Hunor a sintetizat cel mai bine rezultatul sedintei coalitiei. ""Nu ne-am inteles pe nici un subiect. Suntem intr-un impas. E destul de grav.""
SEDINTE. Daca subiectul restructurarii nu a mai fost atins in sedinta coalitiei, el a fost discutat in cursul diminetii in sedinte separate de conducerile PNL si PD. Biroul Permanent Central al PNL a fost ieri de acord cu restructurarea Guvernului si cu o eventuala remaniere guvernamentala. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a precizat ca trebuie restructurate in primul rand ""multitudinea de agentii"" ale caror sarcini se suprapun, dand ca exemplu agentiile de servicii publice, dar si cele trei-patru agentii din domeniul nuclear. ""Nu pot spune acum cate ministere vom avea, pentru ca nu putem sa punem caruta inaintea cailor. Ele vor fi in functie de obiectivele pe care le avem"", a adaugat Tariceanu. In opinia sa, o data cu restructurarea va trebui facuta si o remaniere, in urma analizei performantelor ministrilor, refuzand sa pronunte vreun nume.
ARGUMENTELE PD. Democratii, cei care au deschis subiectul restructurarii guvernamentale, s-au reunit si ei ieri in sedinta Biroului Permanent, stabilind cu ce argumente sa incerce sa-i convinga pe ceilalti membri ai Coalitiei sa adopte aceasta masura. Potrivit liderului Emil Boc, acestea sunt eficienta Cabinetului care ar fi favorizata de o structura cu 15-17 ministere si ""o restructurare masiva a numarului de agentii"". Liderul PD si-a exprimat astfel nemultumirea ca in subordinea primului-ministru se afla 15 astfel de agentii guvernamentale, alte 31 sunt subordonate Cancelariei premierului si inca patru, ministrului delegat pentru Secretariatul General al Guvernului. ""De altfel, ministrii delegati nu prea au acoperire, asemenea functii nu prea se intalnesc in guvernele din UE"", a declarat Boc.
REMANIERE. El a mai dat o declaratie la fel de transanta si in privinta unei eventuale remanieri: ""Ministrii PD au sustinerea partidului. In acest moment nu am nemultumiri legate de un ministru PD"". Surse din PD spun insa ca, desi remanierea nu a fost discutata ieri in BPN, ar exista deja conturata decizia schimbarii ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, care sa fie inlocuit cu actualul vicepremier Gheorghe Pogea, in varianta in care acesta isi va pierde locul de numarul doi in Guvern, unicul vicepremier al Cabinetului devenind in viziunea democratilor Vasile Blaga. Sursele citate spun ca sanse mari pentru Transporturi le are totodata si senatorul Radu Berceanu. De asemenea, voci din PD vorbesc si despre inlocuirea ministrului Invatamantului, Mihail Hardau, asta daca Emil Boc va reusi sa-l convinga pe fostul titular de la Educatie, Mircea Miclea, sa reocupe acest post.

DECIZIA IN CAZUL COPOS, MAINE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.