Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a princip

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

Tocmai cand Uniunea Europeana transmitea Romaniei ca mai are putin pana sa devina suficient de civilizata pentru a fi membru, lupta impotriva crimei organizate a scos la iveala situatii terifiante, mai degraba specifice junglei, decat unui stat de drept. Intamplarile din ultimul timp ne arata ca degeaba se fac lucruri bune in sistemul judiciar, daca ele nu sunt insotite de o schimbare profunda a mentalitatii si de primenirea celorlalte institutii ale statului. Altfel, degeaba taie justitia o radacina a raului, cand in locul ei rasar imediat alte zece.
CA-N CODRU. Ti se face parul maciuca atunci cand te uiti la probele stranse de procurori in dosarul Clanului Rosca. Ele arata ca membrii acestei grupari sunt de departe printre cei mai violenti interlopi care au stapanit Bucurestiul. Dar probabil ca de la cancelaria primului-ministru, din fotoliul de expert, lucrurile se vad cu totul altfel, din moment ce ditamai functionareasa a putut sa se faca ""sora"" cu clanul. Nici partenera ei de la Primaria Capitalei nu s-a aratat mai sperioasa ori cu frica de Dumnezeu sau de lege. Ca si cand ar fi facut ceva perfect normal, cucoanele, functionare respectate, dar, se pare, nu si respectabile, au apelat la metode mafiote pentru a-si elimina un rival in afaceri. Ele au dat o lovitura de gratie institutiilor publice din care provin, si nu numai. Incredibilul gest te face sa te intrebi, prostit: ""Oare cate asemenea «specimene» mai platim din banii nostri?"".
AVOCATI VERSUS AVOCATI. Joi noapte, in fata Tribunalului Bucuresti, o tanara avocata din oficiu a fost facuta albie de porci si a scapat ""la mustata"" de o corectie fizica. Episodul s-a petrecut in dosarul ""Tudor Sisu - trafic de droguri"". Dupa ce 12 ore au tras de timp cu tot felul de exceptii, intr-un tarziu avocatii alesi au blocat procesul, spunand judecatorului ca-s obositi si pleaca. Ca si cand instanta n-ar avea autoritate, nici cat presul de la usa. In final, afara, in strada, unul dintre aparatorii ""obositi"" s-a trezit sa-si verse nervii pe o avocata din oficiu ceruta de instanta, pentru a putea continua procesul. ""Sa va fie rusine, domnisoara avocat! Nu meritati sa faceti parte din Barou. Sa va ia Parchetul!"" A fost destul ca rudele unuia dintre inculpati sa preia initiativa. ""Huo! Prostituato, la bordura cu tine!"" Un altul a strigat si el: ""Du-te dupa ea! Bate-o!"". Avem aici o problema. O rezolva cineva?

IRESPONSABILITATEA A TRANSFORMAT AVIARA IN DOSARE PENALE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.