Exista un raspuns la intrebarea ""fluturii raspandesc aviara?"", iar acesta este, analizand performantele ministrului Agriculturii, unul fara echivoc: da. In conferinta de presa sustinuta ieri, ministrul Gheorghe Flutur a dat de inteles c

Exista un raspuns
la intrebarea ""fluturii raspandesc
aviara?"", iar acesta este, analizand
performantele ministrului Agriculturii, unul fara echivoc: da.

In conferinta de presa sustinuta ieri, ministrul Gheorghe Flutur a dat de inteles ca vrea sa preia haturile Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si de Siguranta a Alimentelor (ANSVSA).
DRIBLING. Vreme de o saptamana, pe toate posturile de televiziune, ministrul Agriculturii s-a debarasat de orice responsabilitate, sustinand ca ANSVSA este o institutie de sine statatoare, paralela cu ministerul. Rasfoind insa profilul de tara elaborat de Comisia Europeana pe baza unei documentatii avansate chiar de autoritatile romane, in vederea pregatirii vizitei din 6-9 iunie 2006 a misiunii Food and Veterinary Office
(FVO - Directoratul F, Oficiul Alimente si Veterinar) reiese ca ""ANSVSA este parte a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale"", fiind implicit direct coordonata de ministru.
De fapt, din octombrie 2005, Flutur este sef al Comandamentului Antiepizootic Central, dedicat bolilor transmisibile la toate animalele. Orice hotarare primeste aviz final semnat de Flutur, in calitate de presedinte. Decizia a fost intarita si printr-un ordin interministerial aparut in aprilie, Flutur devenind atunci presedinte al comandamentului dedicat combaterii influentei aviare.
PLIMBARETII MINISTERULUI. Circul generat ieri de Flutur, privind trecerea ANSVSA in cadrul ministerului, este asadar gratuit. In cel mai fericit caz putem trage concluzia ca, in calitate de coordonator al ANSVSA, a dat masura incompetentei sale administrative. Seful Agriculturii ar fi trebuit, in primul rand, sa ii traga la raspundere pe responsabilii din subordinea dumnealui, care au avut orice altceva mai bun de facut decat gestionarea situatiei de criza. Directorul general al Directiei Generale Sanitar-Veterinare, Gabriel Predoi, a petrecut luni, 15 mai, la Constanta impreuna cu un grup de colegi de breasla, cu ocazia Zilei Veterinarului. Aceasta, in conditiile in care ""afacerea Codlea"" izbucnise deja, iar Predoi fusese degrevat, printr-o decizie a presedintelui ANSVSA, Ion Agafitei, de orice alta responsabilitate, fiind insarcinat sa conduca misiunea de combatere a gripei aviare. Un alt sef din ANSVSA, directorul Directiei Sanatatea Animalelor, Lazar Niculaie, a preferat sa petreaca saptamana trecuta la Bruxelles, in loc sa lucreze cot la cot cu membrii Autoritatii pentru rezolvarea crizei aviare.
CAII. Dupa ce presa a tras un semnal de alarma cu cateva luni in urma, Comandamentul a fost informat si din interiorul Autoritatii Nationale acum doua saptamani asupra calitatii reprobabile a substantelor folosite pentru dezinfectia mijloacelor rutiere si feroviare si a celor utilizate imediat dupa uciderea pasarilor. Flutur nu a reactionat pana acum. Cel putin aberanta poate parea decizia mentinerii unei autoritati autonome pentru administrarea problemelor cailor, in conditiile in care ansamblul animalelor trece in subordinea ministerului. E posibil insa ca domeniul ecvestru sa fie atragator pentru unii.
RAPORTUL ROSU. Din capitolul 7 al Raportului de Tara al Comisiei Europene rezulta ca problemele restante ale Romaniei tin de infrastructura agriculturii. Cooperarea dintre actorii pietei ramane sub pretentiile comunitare, in special in ceea ce priveste asigurarea licentelor de import si export. In plus, se arata in documentul european, nu pot fi remarcate progrese in ceea ce priveste calitatea produselor. Nici piata zaharului nu dispune de un cadru adecvat, iar in privinta laptelui exista legislatie, dar nu este operationala. Progresele in gestionarea encefalopatiei spongiforme sunt limitate. In plus, Comisia Europeana a remarcat proasta organizare in domeniul ecarisarii teritoriului. Colac peste pupaza, dupa raport s-a constatat ca situatia ramane la fel de jalnica. Iata, la Piatra Neamt, deseurile incinerate sunt aruncate la groapa publica de gunoi. Ca sa nu mai spunem ca exista o problema la nivelul sigurantei alimentelor. In baza de date a ANSVSA exista, ca traind, in continuare animale deja sacrificate. Toate aceste stegulete rosii sau, in cel mai fericit caz, galbene (si mai sunt si altele) se afla in ""parohia"" ministrului Flutur.

GHEORGHE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.