Studiile efectuate pe animal si pe om inainte de lansarea pe piata a medicamentelor permit stabilirea doar a unei parti din totalul efectelor nedorite pe care le pot provoca acestea. Argumentul principal: medi-camentele sunt testate pe persoane volun

Studiile efectuate pe animal si pe om inainte de lansarea pe piata a medicamentelor permit stabilirea doar a unei parti din totalul efectelor nedorite pe care le pot provoca acestea. Argumentul principal: medi-camentele sunt testate pe persoane voluntare sanatoase si nu bolnave sau pe varstnici.

In cadrul unei reuniuni a Academiei de Farmacie din Franta, ce a avut loc saptamana trecuta, profesorul Jean Roger Claude, expert in cadrul Agentiei Medicamentului, tragea un puternic semnal de alarma asupra efectelor secundare ale medicamentelor. El spune ca se pot prevedea aproximativ doua treimi din efectele nedorite la om, gratie actualelor testari. Profesorul J.R. Claude spera ca, in viitor, noi biomarkeri sa permita imbunatatirea acestor rezultate.
Efectele nedorite, inregistrate in conditii normale de administrare, sunt diferite in functie de esantionul de persoane pe care a fost testat medicamentul si de durata tratamentului, a adaugat profesorul Jean Louis Imbs, responsabil cu farmavigilenta la Strasbourg. El se referea la thalidomid, un medicament din clasa hipnoticelor. Administrat la sfarsitul anilor a€™50 femeilor insarcinate, acest hipnotic, despre care se credea ca este perfect tolerat, s-a dovedit a fi cauza unor malformatii ale fatului. Zece ani mai tarziu, s-a observat a fi extrem de activ in tratamentul formelor de lepra, dar i s-a descoperit si un grad de toxicitate in cazul tratamentului prelungit. Utilizat in stoparea mecanismului de alimentare cu sange a tumorilor canceroase, medicamentul contribuie insa la cresterea riscului de tromboza, alt efect nedorit. Profesorul Jean-Louis Imbs preciza ca, in cazul prescrierii acestui medicament, pacientul este invitat sa semneze un formular de libera consimtire. Pe de alta parte, trebuie admis ca nici un medicament nu asigura securitate absoluta. Fie si pentru ca medicamentul are actiune diferita de la om la om, din cauza diferentelor genetice dintre indivizi care isi pun amprenta pe eficienta si toxicitatea medicamentelor.

SPITALIZARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.