Indonezia este tara cu cei mai multi vulcani activi - 130. Dintre acestia, cea mai intensa activitate o are Merapi, in traducere ""Muntele de foc"". De cateva saptamani, Merapi da bataie de cap localnicilor. Activitatea vulcanului si cutremur

Indonezia este tara cu cei mai multi vulcani activi - 130. Dintre acestia, cea mai intensa activitate o are Merapi, in traducere ""Muntele de foc"".

De cateva saptamani, Merapi da bataie de cap localnicilor. Activitatea vulcanului si cutremurele inregistrate in aceasta perioada au pus pe jar autoritatile locale.
La mijlocul lunii aprilie, autoritatile indoneziene au inceput evacuarea locuitorilor de pe insula Java. Circa 35.000 de oameni din zona vulcanului Merapi, care domina campia Kedu, au fost anuntati ca trebuie sa plece din calea vulcanului furios. Serviciile sociale din provincie le-au pus la dispozitie pachete cu alimente si adaposturi temporare.
La sfarsitul lui aprilie, Merapi, situat la o altitudine de 2.900 de metri, a inceput sa arunce, la o inaltime de 400 de metri, fum gros. La inceputul lui mai, vulcanul a scuipat lava. La acea data, doar 5.000 de oameni isi parasisera casele. Agentia pentru prevenirea riscurilor vulcanice si geologice a anuntat imediat ca o eruptie cu grad mare de intensitate ar risca viata a peste un milion de oameni.
La mijlocul lunii mai, scurgerile de lava se regaseau la peste un kilometru distanta de craterul vulcanului, iar fumul aruncat de vulcan urca pana la 600 de metri. La 16 mai, lava a continuat sa curga pe versanti, norii de gaz fierbinte s-au redus, in timp ce ploile cu cenusa
i-au tinut pe localnici cu sufletul la gura. Expertii au declarat miercuri ca Merapi ajunsese in faza finala de eruptie. Inspre sfarsitul saptamanii, circa 22.000 de oameni plecasera din casele lor in cautarea unor adaposturi mai sigure.

GARDIANUL. In fiecare zi, pe versantii vulcanului Merapi, un batranel simpatic, adus de spate, se plimba ingandurat. Marijan este gardianul ""Muntelui de foc"", iar obiceiul de a veghea asupra prietenului incandescent este o onoare pentru el. Pentru ca, spun oamenii, in craterul vulcanului exista un regat supranatural.
O poteca ce coboara parca din inima vulcanului se pierde in catunul Kinahrejo, unde femeile poarta pe spinare cosuri uriase cu iarba, niste batrani palavragesc in jurul unui copac - ca intr-un fel de poiana a lui Iocan si cateva motociclete trec zgomotos de colo-colo. Seara de seara, femeile se aduna intr-un adapost, in timp ce barbatii lor stau de veghe langa bunurile lor cele mai de pret - vaci, oi, capre...
Dintre toti, Marijan are cea mai nobila ocupatie. El pazeste muntele sacru. Si nu stand la poalele lui, ci urcand sus, sus de tot, cat mai aproape de varf, unde se afla salasul unei lumi supranatuale.
Marijan a fost numit paznic al vulcanului de catre sultanul Hamengkubuwono al X-lea, guvernatorul din Yogyakarta. Cand autoritatile indoneziene au anuntat ca locuitorii de pe versantii vulcanului sunt in pericol si trebuie sa-si paraseasca locuintele, Marijan s-a opus cu darzenie. Oamenii l-au respectat pentru aceasta decizie, pentru ca au incredere oarba in el.
""In dimineata aceasta"", spune nora sa Muniarsih, ""a urcat pe munte sa mediteze"". Zi de zi, dupa rasaritul soarelui, Marijan obisnuieste sa ia la picior crestele vulcanului, scrie Middle East Times. Se roaga la spiritul muntelui si se intoarce acasa abia dupa lasarea intunericului.

POVESTE. Oamenii locului spun ca in craterul vulcanului exista un regat supranatural


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.