Maria Farcus, 83 de ani, a facut greseala sa-si improprietareasca fiica si feciorul inainte sa moara. Nemultumita de partea primita, Victoria Farcus a mers la tribunal, unde a pretins ca mama sa nu a avut zestre. Instanta
i-a dat dreptate fetei si a obligat-o pe mama la plata cheltuielilor de judecata.

La batranete, Maria Farcus din Baicoi a ramas si fara pamant, si fara casa. ""In a€™97 am venit de la Azuga, am fost acolo la operatie, mi-au pus patru tije, ca am avut fractura de femur. Am venit la fiul meu la Baicoi si am dat semnatura la notar ca nu am avut cei 1.000 mp pentru care ma judec acum cu fata mea. Nu trebuia sa semnez actele acelea, dar eram asa de bolnava"", isi aminteste Maria Farcus. De fapt, actele din Arhivele Nationale demonstreaza ca terenul cu pricina a constituit zestrea Mariei, primita de la parintii ei. Copiii si-au convins mama sa declare fals, pentru ca voiau sa construiasca impreuna o casa noua pe locul celei parintesti. ""Daca nu ai teren, nu-ti da voie sa construiesti"", zice mama, in vreme ce fiul recunoaste ca a dorit sa evite astfel plata unor suprataxe notariale. Increzatoare, batrana si-a dat averea pe mana copiilor si a cazut la mijloc. Dupa semnarea actelor, sora a inceput sa nu se mai inteleaga cu fratele si a acuzat-o pe mama de tradare. ""Fratele meu sta in spatele proceselor cu mama, el a instigat-o sa ma dea afara de pe pamantul tatalui meu"", crede Victoria Farcus.
FARA PENSIE. Pe locul casei natale, cei doi copii au ridicat impreuna o vila, in care batrana nu si-a mai gasit loc. ""Acum cinci ani, ginerele si fiica mea au vrut sa ma duca la azil, sa ramana doar ei in casa. M-au batut si pe mine, au lovit-o si pe Cora catelusa mea"", povesteste Maria Farcus, care locuieste acum la sora sa, intr-un apartament din Ploiesti. Batrana nu intelege unde a gresit in educatia fiicei. A imbracat-o, a tinut-o la scoala, a lucrat ca taxatoare pe autobuze sa aiba bani pentru a-si tine copila in facultate, sa ajunga profesoara. ""Dupa Pasti am aflat ca imi retine 500.000 de lei din pensie. Trei ani, daca mai traiesc, o sa primesc doar un milion de lei pensia, sa ii platesc Victoritei mele cheltuieli de judecata. Imi pare rau de ea ca s-a ratat ca om"", zice Maria Farcus, care incearca sa isi recupereze proprietatea.
De cealalta parte, fiica nu crede in lacrimile mamei si sustine ca: ""Poprirea are valoare educativa. In spatele mamei sta fratele meu si il avertizez astfel sa nu imi mai faca alte procese. M-au purtat la 17 instante de judecata si toate mi-au dat dreptate. Nu regret ca i-am oprit din pensie. Vreau sa se termine cu procesele"".

SCHIMB. Mama si-a renegat fiica si are grija de Cora