Testele rapide au iesit pozitive in cele doua gospodarii de la periferia Capitalei - una pe Strada Odei numarul 25, din Sectorul 4 si cealata de pe Strada Falticeni, numarul 4A, din Sectorul 2 - a anuntat ieri seara Gheorghe Flutur. Desi m

Testele rapide au iesit pozitive in cele doua gospodarii de la periferia Capitalei - una pe Strada Odei numarul 25, din Sectorul 4 si cealata de pe Strada Falticeni, numarul 4A, din Sectorul 2 - a anuntat ieri seara
Gheorghe Flutur.

Desi ministrul a insistat ca abia la terminarea sedintei de aseara a Comandamentului Antiepizootic a aflat de cele doua suspiciuni din Bucuresti, pentru ca atunci a primit buletinele de analiza de la laborator, directorul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB), Adrian Neacsu, a declarat pentru Mediafax ca, pana la ora 16:00, toate pasarile din cele doua gospodarii de pe Strada Falticeni, din Sectorul 2, si de pe Strada Odei, din Sectorul 4, au fost eutanasiate. Mai mult, primarii celor doua sectoare si cel al Capitalei au declarat ca ei stiau de joi de existenta suspuiciunilor. Autoritatile incearca sa afle cum a ajuns virusul in Capitala.
""AM LUAT PUI DE LA CORA!"" Primul caz de suspiciune de gripa aviara a fost semnalat joi seara, in Cartierul Andronache, din Sectorul 2. Zona linistita, aproape rurala, situata la periferia orasului. Locuiorii au gradini, cultiva zarzavaturi si legume, cresc mai toti pasari, unii au chiar si porci. Pe Strada Falticeni, sotii Gheorghe si Valerica Avrigeanu, in gospodaria carora a fost detectat virusul aviar, cresc pasari de aproape trei ani. Joi au anuntat la Directia Sanitar-Veterinara ca le-a murit o pasare, o gaina. Inspectorii au venit, au efectuat testele rapide, iar acestea au relevat prezenta anticorpilor pentru temutul virus.
""Saptamana asta am cumparat pasare de la Cora, pentru supa. Am dat maruntaiele si celelalte resturi la pasarile din curte, niste gheare. Am vazut cum gainile au mancat gheare de pasare. Eu cred ca asa a ajuns virusul asta la gainile mele"", spune Valerica Avrigeanu. Locuieste impreuna cu sotul,Gheorghe, si cu fiica lor de 27 de ani care este coafeza. Batranii sunt pensionati amandoi pe caz de boala si spun ca nu se tem de gripa aviara. Blesteama, insa, ghinionul care a dat peste ei. ""Joi pe inserat au venit mai multi oameni, cred ca de la Primarie, si au luat mai multe pasari de la vecini, ca sa vada daca sunt bolnave. De atunci parca vecinii nu ma mai privesc cu ochi buni. Oamenii cred ca o sa vina sa le omoare pasarile. Nu am mai iesit din casa de atunci"", spune femeia. Vecinii de peste drum, familia Marinica, povestesc ca mai au patru pasari in curte, dar sunt de acord sa le dea inspectorilor de la DSV pentru ca se tem de virusul H5. ""Si-asa aveam putine, sa le ia. Ma tem, mai ales dupa ce am vazut la televizor. Totusi, parca nu sunt de acord sa ne inchida aici si sa puna carantina din aia"", spune Anica Marinica. Ingrijorata este si vecina de gard a familiei Avrigeanu, Elena Durici. Operata de curand, aceasta striga dupa copii chemandu-i in casa.
AUTORITATI. Aseara au ajuns in zona si sefi ai DSV Bucuresti. Directorul executiv, Constantin Savu, a spus ca a venit in Cartierul Andronache pentru a vorbi cu oamenii, insa a plecat fara sa schimbe o vorba cu locuitorii. Savu a spus ca asteapta ordine de la Comandamentul Antiepizootic Central, pentru a vedea daca instaureaza carantina in zona. ""Infirm varianta ca pasarile din curtea familiei Avrigeanu ar fi mancat maruntaie si gheare de pasare pe care proprietarii le-ar fi cumparat de la Cora. Nu se poate spune cum s-a imbolnavit pasarea. In alta ordine de idei, am facut testele rapide pe 3.000-4.000 de pasari si doar la cea moarta am depistat virusul. Acum asteptam confirmarea de la laborator care poate veni in aceasta seara, maine - nu stim"", a declarat Savu. Intre timp, seful Politiei Comunitare a Sectorului 2, Dumitru Soare, adusese in zona 12 masini de politie, garduri si cateva zeci de oameni (politisti si jandarmi) pregatiti sa intervina in cazul in care, de la centru, se primea ordin de instaurare a carantinei si inchidere a zonei. In jurul orei 22:00 politistii au primit ordin de retragere in baza, astfel incat gardurile au fost urcate in masini, care au plecat spre baza.

A murit cocosul din Strada Luica

ODEI 25. Ieri seara, copiii se jucau pe strada fara restrictii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.