Medicii avertizeaza ca gripa aviara ameninta mai ales copiii, pentru ca ei obisnuiesc in acest sezon sa se joace in tarana sau cu puii in gospodariile unde se depisteaza pasari bolnave sau moarte. Asa s-a intamplat si cu cei doi copii din Codlea, i
Medicii avertizeaza ca gripa aviara ameninta mai ales copiii, pentru ca ei obisnuiesc in acest sezon sa se joace in tarana sau cu puii in gospodariile unde se depisteaza pasari bolnave sau moarte.
Asa s-a intamplat si cu cei doi copii din Codlea, internati la Institutul ""Matei Bals"" cu suspiciune de gripa aviara. Potrivit profesorului doctor Adrian Streinu Cercel, directorul institutului, contaminarea cu virusul gripal aviar se face prin contactul direct dintre mucoasa nazala si mainile infectate prin atingerea pasarilor bolnave sau a dejectiilor acestora. In scopul prevenirii imbolnavirilor de gripa aviara, prof. dr. Adrian Streinu Cercel reaminteste masurile elementare de igiena. Spalarea cu apa si sapun a mainilor dupa orice activitate facuta in gospodarie, mai ales dupa contactul cu pasarile, este obligatorie. In lipsa apei si sapunului se procedeaza la stergerea mainilor cu alcool sanitar.
SFATURI. Autoritatile sanitare recomanda adultilor care cred ca au fost expusi pericolului de a se infecta cu virusului gripei aviare sa-si urmareasca starea de sanatate. Daca ei sau copiii lor au febra mare, dificultati in respiratie, tusesc si daca prezinta aceste simptome brusc in aceasta perioada, trebuie sa consulte medicul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.