Acum 180 de ani, in Brasov s-au pus bazele renumitei fabrici de stofe Scherg. Stofele care purtau marca Scherg depasisera granitele tarii datorita calitatii superioare. Acest lucru il poate confirma orice brasovean care a fost contemporan cu urmasii

Acum 180 de ani, in Brasov s-au pus bazele renumitei fabrici de stofe Scherg. Stofele care purtau marca Scherg depasisera granitele tarii datorita calitatii superioare. Acest lucru il poate confirma orice brasovean care a fost contemporan cu urmasii fondatorilor fabricii.

Familia saseasca Scherg este una dintre cele mai bogate pe care le-a cunoscut orasul de la poalele Tampei. Singurul mostenitor pe linie directa a celebrei familii este doctorul Christian Scherg, de 65 de ani. Urmasul se lupta impreuna cu avocatul sau, Titus Spanu, sa obtina cele aproape 50 de imobile ale familiei, pe care le-a revendicat imediat dupa Revolutie. Constructiile se afla toate in Brasov, cele mai multe in zona centrala, iar in momentul de fata sunt locuite de ""fosti nomenclaturisti"", cum ii numeste avocatul Spanu pe actualii proprietari. De remarcat faptul ca unul dintre putinele imobile pe care Spanu a reusit sa le revendice in numele lui Scherg - vila care-i poarta numele din Poiana Brasov si care se afla intr-o minunata zona, alaturi de vila lui Florin Calinescu si cea a lui Adrian Ilie - este printre primele case construita in frumoasa statiune de langa Brasov.

PRIMELE ACTE SOCIALE. Fabrica a fost fondata in 1823 de Michael Scherg (1798-1873) si Katharina (1824-1897). Producea stofele pe care unii le considerau a fi printre cele mai bune din lume. ""Toata intreprinderea pe actiuni era formata numai din membri de familie. Autoritatile trebuie sa rezolve retrocedarile imobilelor care sunt, dupa parerea mea, mostenite de clientul si prietenul meu, domnul doctor Scherg Wilhelm Christian. Aceasta societate nu s-a limitat doar la a produce stofa. Fondatorii ei au facut primele acte sociale pentru muncitori. Au construit un sir de case, de locuinte, in preajma fabricii, care asigurau tot confortul pentru cei care lucrau, si o cantina spatioasa. Toata lumea care muncea in aceasta fabrica era adusa la o demnitate si o mandrie deosebite, datorita faptului ca lucra pentru familia Scherg"", spune avocatul Titus Spanu.

INDUSTRIAS. Michael Scherg (1798-1873) a demarat marea afacere n 1823


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.