Pana acum cativa ani, meseria de somelier nici nu exista in nomenclatorul de meserii. Acum insa exista chiar o scoala care initiaza cursantii in secretele acestei profesii nobile. Legat la ochi, avand dinainte cateva pahare pe jumatate umplute

Pana acum cativa ani, meseria de somelier nici nu exista in nomenclatorul de meserii. Acum insa exista chiar o scoala care initiaza
cursantii in secretele acestei profesii nobile.

Legat la ochi, avand dinainte cateva pahare pe jumatate umplute cu vin, un somelier degusta. Dupa ce apreciaza vinul, spune: ""Aceasta este o Babeasca Negra din 2000, obtinuta in podgoria Nicoresti"". Cam aceasta este imaginea oamenilor, inspirata din filme, despre cei care degusta si recomanda vinuri. Intre film si realitate exista insa mari diferente. ""Doar dupa o lunga experienta poti determina anul, podgoria si soiul din care provine un vin. Somelierul trebuie sa aiba cunostinte vaste in diverse domenii, sa stea bine cu cele cinci simturi si mai ales cu gustul, mirosul si vazul"", ne-a explicat Cornelia Toma, expert bar si restaurant la Tourism, Hotel & Restaurant Consulting Group (THR-CG) - singura scoala din Romania care pregateste somelieri.
LA SCOALA. Cursurile de somelier in Romania dureaza sase saptamani, timp in care cel mult 20 de cursanti invata ""spectacolul prezentarii vinurilor"", asocierea, degustarea, decantarea si aerisirea vinurilor. ""In lume, cursurile dureaza cateva luni, tinerii viziteaza cele mai reprezentative podgorii din tara si deprind caracteristicile vinurilor in functie de conditiile climatice in care au crescut strugurii. Din pacate, noi nu avem suficiente resurse financiare pentru a ajunge la acest nivel, totusi, cursurile noastre se organizeaza in colaborare cu un producator de vinuri, care organizeaza o vizita documentara in podgorie, unde viitorul somelier invata «drumul vinului» de la butuc la pahar"", ne-a declarat Cornelia Toma. Dupa o luna si jumatate, cursantii dau un examen. Ei degusta ""in orb"" trei sortimente de vin si incearca sa determine culoarea, gustul si aroma lor. Cu regret, mare parte din cei care urmeaza aceasta scoala pleaca din tara sa practice meseria peste hotare. ""Una dintre cauze este legata de faptul ca patronii de restaurant de la noi inca nu stiu sa recunoasca valoarea unui somelier, de aceea, chiar daca tanarul are o diploma in domeniu, el nu practica aceasta meserie, este numit sef de sala si, rareori, manager"", a spus cu regret Cornelia Toma.

UNIFORMA. De dragul spectacolului, dar si din ratiuni practice, somelierul poarta un sort, manusi albe si testevin (cupa somelierului).
Testevinul este o ceasca mica din argint care se agata de gat cu un lantisor din argint. In interior contine opt perle mari, necesare examenului vizual al vinului rosu, de cealalta parte sunt niste scobituri alungite care ajuta la examinarea vizuala a vinului alb. Chiar daca in prezent este folosit mai rar, testevinul ramane un simbol al profesiei de somelier.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.