Copii ingroziti, centuri cu explozibil, mine, bombe atarnand de tavan. Oamenii din Beslan au retrait pret de cateva ore momentele cumplite ale luarii de ostatici de la Scoala numarul 1 din oras. Pentru cei care au pierdut o persoana draga in lu
Copii ingroziti, centuri cu explozibil, mine, bombe atarnand de tavan. Oamenii din Beslan au retrait pret de cateva ore momentele cumplite ale luarii de ostatici de la Scoala numarul 1 din oras.


Pentru cei care au pierdut o persoana draga in luarea de ostatici de la Beslan din toamna lui 2004, ziua de ieri a fost una plina de amintiri dureroase. Judecatorul care pronunta verdictul impotriva singurului terorist supravietuitor al evenimentelor a facut ieri reconstituirea in cele mai mici detalii a celor mai negre trei zile din viata oraselului din Osetia de Nord, relateaza AFP. Marturiile a zeci de martori au fost citate de judecatorul Curtii Supreme din Vladikavkaz, din Osetia de Nord, inainte ca teroristul sa-si primeasca sentinta mult asteptata de familiile victimelor. Acestea, cu lacrimi in ochi, asteapta de doi ani sa se faca dreptate in cazul lor.
FILMUL EVENIMENTELOR. ""Barbati barbosi, inarmati, au patruns in curtea scolii in timpul ceremoniei de incepere a noului an scolar, in dimineata zilei de 1 septembrie"", a reamintit judecatorul, citand depozitiile martorilor audiati in cadrul procesului teroristului cecen Nurpachi Kulaiev. In curtea scolii se aflau la acel moment mai bine de 1.000 de persoane, profesori, parinti si mai ales multi copii. Combatantii ""au tras focuri de arma in aer, conducand oamenii spre cladirea scolii"". Teroristii au ""obligat ostaticii sa se aseze"" si au ""instalat mai multe dispozitive explozive in interiorul cladirii"", explicand: ""Toate astea sunt din cauza lui Putin si a lui Dzasohov"" (Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel al Osetiei de Nord, Alexandr Dzasohov). ""Teroristii cereau retragerea trupelor federale din Cecenia. Ei amenintau ostaticii ca vor arunca in aer scoala daca fortele de ordine ar fi luat cu asalt cladirea."" Daca in prima zi ostaticilor li s-a permis sa mearga la toaleta si sa-si potoleasca setea, in a doua zi li s-a interzis, motiv pentru care multi dintre copii au ajuns sa isi bea propria urina. In a treia zi, potrivit unui martor, ""teroristii au propus tuturor celor insetati sa se aseze sub un dispozitiv exploziv atarnat de plafon, dupa care s-au produs exploziile in lant"". Ostaticii care au supravietuit incercau sa fuga pe ferestre, insa teroristii au inceput sa-i impuste.
CONTRADICTII. Martorii au declarat ca sosirea trupelor speciale ruse a salvat viata a sute de ostatici, insa rudele victimelor nu sunt de acord cu aceasta varianta. ""Unul dintre teroristi ne-a spus ca fortele federale au tras asupra scolii"", a spus un martor. ""Am auzit verdictul martorilor in cazul actiunilor teroristilor, insa nu am auzit nimic despre focurile de arma care au fost trase din exterior, care au atins ostaticii pe care rapitorii ii asezasera la ferestre pentru a se proteja"", a reclamat si Ella Kessaieva, presedinte al ONG-ului Vocea Beslanului, pentru AFP. Actiunile trupelor speciale ruse raman controversate, avand in vedere ca, potrivit unor martori, exploziile dinauntrul scolii ar fi putut declansa o actiune in forta a rusilor, care abia asteptau momentul potrivit pentru a interveni. Din nefericire, ca si in cazul luarii de ostatici de la Teatrul Dubrovka, din Moscova, rusii nu au pus pe primul plan securitatea ostaticilor, criza de la Beslan incheindu-se cu moartea a sute de persoane, din care peste 300 erau copii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.