Spantov, Chiselet, Manastirea. La o luna dupa inundatii, nimic nu s-a schimbata€¦ Bilantul pe judetul Calarasi e aproape acelasi: 2.693 de oameni au ramas sub cerul liber. Casele lor au disparut sub ape sau se naruie incet chiar sub ochii c

Spantov, Chiselet, Manastirea. La o luna dupa inundatii, nimic nu s-a schimbata€¦ Bilantul pe judetul Calarasi e aproape acelasi: 2.693 de oameni au ramas sub cerul liber. Casele lor au disparut sub ape sau se naruie incet chiar sub ochii celor care le-au ridicat cu propriile maini. Statistica Prefecturii seamana izbitor cu cea de acum doua saptamani.

Cateva asociatii nonprofit au declansat o campanie de ajutorare. Ieri s-a facut primul pas - un camion cu tona de apa, o tona de produse de igiena si saci cu haine a ajuns in Spantov, in cea mai mare dintre taberele de acolo, unde locuiesc 200 de suflete.
Cei care au intins o mana de ajutor semenilor in nevoie au fost, printr-o ironie a sortii, nu romanii: donatia cea mai mare a venit de la Misiunea Crestina Armata Salvarii, o organizatie internationala, cu sediul la Londra si care, pentru Romania, dispune de finantare americana. Seful diviziei infiintate recent in tara noastra, maiorul William Cundiff, ne-a povestit ca Armata Salvarii are experienta in acest gen de actiuni. Anul trecut, voluntarii au intervenit in zonele sinistrate din Focsani-Vadu Rosca si din Timis-Otelec, Ionel si Foieni.
""Nu putem sta cu mainile in san, trebuie sa facem ceva pentru oamenii acestia. Si va promit ca saptamana viitoare vom reveni in Calarasi cu forte noi"", a spus mr. William Cundiff, care ne-a marturisit ca are un plan de actiune in Romania si ca va incerca sa sensibilizeze mediul de afaceri american pentru a promova diverse proiecte de binefacere.
Partenerul de nadejde al americanilor, donator in aceasta actiune, este una dintre asociatiile romanesti care are deja o istorie in sprijinirea oamenilor: Asociatia pentru Protectia Cetateanului, infiintata de Cristian Popescu, celebrul Piedone. Sinistratii din Spantov s-au bulucit ca sa stea de vorba cu el si sa-i spuna ce ii doare. Le e greu sa traiasca in corturile in care bate vantul, unde noaptea e foarte frig si in care apa intra la fiecare ploaie.
""Sa intru in casa mea, asta vreau!"", i-a strigat cu dispe-rare o femeie lui Piedone, dar locuinta ei a fost inghitita de ape dupa Pasti.
Cu totul, in Calarasi, 309 case au fost distruse total de inundatii, alte 338 sunt in pericol iminent de prabusire si inca 151 sunt avariate.
Poveste adevAratA. Numai in Spantov numarul sinistratilor se ridica la 1.423 - multi sunt tineri, de-abia la inceput de viata, iar Dunarea le-a luat tot ce aveau.
Caterina si Marius Radu s-au casatorit anul trecut si in noiembrie a venit copilul. S-au luat cu treaba si nu l-au botezat la biserica. S-au gandit ca o vor face in primavara. Cinci ani au muncit impreuna si au ridicat caramida cu caramida o casa pentru familia care avea sa se infiripe. S-a dus totul pe apa Sambetei. Ce au acum e numai cortul de armata in care stau de o luna inghesuiti cu alte trei persoane.
""Cand a venit apa, am fugit pe deal. Cateva zile am dormit sub cerul liber cu copilul. A racit, a avut gripa si l-am dus la spital"", povesteste Caterina. ""Ne-a fost frica sa nu se intample ceva cu noi si l-am botezat duminica trecuta.""
Micutul are acum si un nume: Alexandru. Preotul din sat l-a botezat, alaturi de alti trei copii, intr-un altar improvizat la caminul cultural din comuna, cladire care a ramas in picioare dupa ce a trecut furia apei.

CALARASI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.