Rapeste 5 milioane de vieti anual in lume. Transforma alte 5 milioane de oameni normali in persoane cu handicap. In Romania reprezinta prima cauza de mortalitate. Acest ucigas in serie este accidentul vascular cerebral (AVC).

Tara noastra ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin accident vascular cerebral. ""Este o situatie inadmisibila pentru secolul al XXI-lea, mai ales in conditiile in care in tarile dezvoltate mortalitatea prin AVC a scazut de cinci ori fata de Romania"", atentioneaza academician prof. dr. Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebrovasculare ""Vlad Voiculescu"". Fiecare al cincilea deces inregistrat in Romania este cauzat de AVC, ceea ce inseamna ca la fiecare 10 minute pierdem pe cineva dintre noi din cauza acestei afectiuni.
Cu ocazia Zilei dedicate cunoasterii Accidentului Vascular Cerebral 2006, marcata la 16 mai, acad. Constantin Popa a lansat un apel pentru ca prevenirea AVC sa devina o prioritate a sistemului sanitar, intrucat o mai buna intelegere a riscurilor acestei boli poate salva zeci de mii de romani. La randul sau, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, i-a trimis ministrului Sanatatii o scrisoare prin care semnaleaza neajunsurile programului national de profil, dar si cele cu care se confrunta pacientii si medicii neurologi.
In tara noastra exista doar doua unitati de urgente neurovasculare: la Institutul de Boli Cerebrovasculare si la Spitalul Universitar. Potrivit acad. C. Popa, accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala. De aceea, trebuie actionat rapid, pentru a contribui la reducerea dizabilitatilor fizice (paralizii) si psihice (demente) pe termen lung. Unele tratamente sunt eficiente daca sunt administrate in primele trei ore de la aparitia simptomelor, dar, din nefericire, cei mai multi dintre pacienti ajung prea tarziu la spital. Dintre cei peste un milion de pacienti din tara noastra care au suferit un AVC, 400.000 fac un alt AVC, pentru ca nu au acces la tratamentul care previne recidiva bolii.
O mare parte din AVC poate fi prevenita prin educatia populatiei si prin tratamentul factorilor de risc: hipertensiunea, colesterolul crescut (ateroscleroza), istoricul de infarct miocardic, fibrilatie atriala, tulburari de circulatie periferica, fumatul, diabetul, obezitatea, alimentatia incorecta, sedentarismul, alcoolul.

CLASIFICARE SI SIMPTOME