Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la plata a 100 de milioane de lei vechi daune in procesul de calomnie pe care i l-a intentat procurorul Gheorghe Mocuta de la Parch

Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA),
a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la plata a 100 de milioane de lei vechi daune in procesul de calomnie pe care i l-a intentat procurorul
Gheorghe Mocuta de la Parchetul General.

Obiectul actiunii judecatoresti l-au constituit dezvaluirile - privind dobandirea suspecta de catre Gheorghe Mocuta a unui apartament in Capitala (pe Strada Nerva Traian) - pe care Ralu Filip, la momentul respectiv, jurnalist, le-a facut in Curierul National.
FILIERA. Faptul ca actualul presedinte al CNA si-a exprimat in scris, intr-un cotidian central, pe baza documentelor, opinia ca procurorul Mocuta si-a achizitionat ilegal apartamentul, pe filiera Valentin Vaclea (fost sef al BTT, anchetat la un moment dat chiar de Mocuta) - Nicusor Nastase (patron la Vox Maris), a generat nu mai putin de trei procese. Doua dintre acestea au fost solutionate in favoarea lui Filip, iar al treilea, castigat pe fond de seful CNA, a fost solutionat de catre Curtea de Apel Bucuresti (care a avut nevoie de aproximativ o luna ca sa delibereze) prin obligarea la plata a paratului. Ralu Filip considera cel putin discutabila durata pronuntarii sentintei si se declara uluit ca in Romania anului 2006 poti fi condamnat pentru delict de opinie, in conditiile in care prezinti in instanta probe care-ti sustin afirmatiile.
STUPOARE. ""Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) face distinctie clara intre fapte si opinii. Pe aceasta baza, cu siguranta, ma voi adresa
CEDO, unde sunt convins ca voi castiga. Constat cu stupoare ca sunt primul jurnalist pus la plata, pentru calomnie, in actualul regim politic, de o justitie despre care se sustine ca ar fi fost reformata, culmea, pentru un articol scris in trecutul regim politic. Dosarul celui de-al treilea proces pe care mi l-a intentat procurorul Gheorghe Mocuta contine suficiente documente care-mi probeaza afirmatiile. Cu toate acestea, am fost condamnat pentru ca mi-am exercitat dreptul la opinie, fapt inadmisibil in orice stat de drept din lume. Aceasta sentinta ma face sa fiu de-a dreptul furios pe decizia Comisiei Juridice a Senatului de a-i feri pe militienii si procurorii defunctului regim comunist de intalnirea cu CNSAS. Consider ca, in calitate de contribuabil, am dreptul sa stiu pe ce criterii a fost selectionat, in decembrie 1989, procurorul Gheorghe Mocuta in lotul de justitiari trimis la Timisoara de Nicolae Ceausescu sa faca ordine printre revolutionarii din strada"", a declarat, pentru Jurnalul National, presedintele CNA, Ralu Filip.
Ralu Filip l-a acuzat de incompetenta, intr-o virulenta si documentata campanie de presa desfasurata in Curierul National, pe Gheorghe Mocuta. Procurorul il ancheta in acea perioada pe George Constantin Paunescu pentru subminarea economiei nationale. Intre timp, omul de afaceri nu a mai fost trimis in judecata, statul a fost obligat sa-i plateasca acestuia (prin BCR) despagubiri de 18 milioane de dolari pentru ""afacerea Dac Air"", iar Ralu Filip trebuie sa-i achite daune lui Gheorghe Mocuta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.