Nu produce victime la fel ca un lansator de grenade, dar ar putea lasa fara caldura si mijloace de transport continente intregi. Folosita cum trebuie, aceasta noua arma face si desface aliante intre tari, imbogateste sau saraceste o lume. Petr
Nu produce victime la fel ca un lansator de grenade, dar ar putea lasa fara caldura si mijloace de transport continente
intregi. Folosita cum trebuie, aceasta noua arma face si desface aliante intre tari, imbogateste sau saraceste o lume.


Petrolul este noua arma perfecta a politicienilor. Cu ea pot santaja, lega aliante, stapani. Fara petrol sau gaze naturale, guvernele nu isi pot mentine sprijinul popular. Este un cerc vicios, care tinde sa se generalizeze si ale carui efecte au putut fi ghicite de europeni la inceputul acestui an, cand Mama Rusia a lasat fara caldura jumatate din batranul continent, intr-o demonstratie de forta.
SAH-MAT. Proiectele grandioase ale unor megagazoducte in Rusia, Asia, Orientul Mijlociu sau America de Sud au ca obiectiv declarat potolirea setei marilor tari devoratoare de hidrocarburi, India, China si Brazilia. In efect insa, aceste planuri nu fac decat sa declanseze o goana teribila a posibilelor tari de tranzit pentru a fi inscrise pe ""lista"". Este un joc al mutarilor, ca la sah. Este foarte important ce tari vor fi conectate, ""incluse"", facute astfel dependente si aliate. Acestea pot fi ulterior conditionate, santajate sau chiar puse la punct printr-o singura inchidere a robinetului.
Desi sunt sensibile la sabotajele teroristilor, conductele sunt cea mai buna metoda de a crea dependenta. Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale si al doilea exportator de petrol din lume, asa ca pentru Kremlin energia este o modalitate de a cuceri suprematia globala. Acuzata de vicepresedintele american Dick Cheney ca utilizeaza gazul natural drept un instrument de manipulare si santaj, Rusia s-a limitat la a ameninta ca va exporta in alta parte gazul daca europenii se opun planurilor sale de expansiune. Europenii au raspuns cu panica, pledand pentru incheierea dependentei energetice de Rusia.
PLANURI CONTROVERSATE. Si Iranul are ambitii globale. Sperantele sale se indreapta spre India, un mare consumator de energie, insa proiectul unui gazoduct destinat acestei tari nu este privit cu ochi buni de Statele Unite, care se tem de o relatie periculoasa.
Venezuela, unul dintre statele cu cele mai mari rezerve naturale de petrol si gaze naturale, si-a propus sa construiasca un gazoduct care sa uneasca cele zece tari din America de Sud, printre care si Brazilia. Proiectul ar costa peste 23 de miliarde de dolari, motiv pentru care occidentalii il considera megalomanic si utopic, insa ar limita cantitatile de hidrocarburi care ajung in prezent in SUA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.