Scriind despre Romania si Bulgaria, presa straina si-a amintit inclusiv de Nicolae Ceausescu si de Todor Jivkov, comentand ce-ar fi simtit cei doi daca le-ar fi fost dat sa apuce vremurile in care tarile lor sunt la un pas de Uniunea Europeana.
Scriind despre Romania si Bulgaria, presa straina si-a amintit inclusiv de Nicolae Ceausescu si de Todor Jivkov, comentand ce-ar fi simtit cei doi daca le-ar fi fost dat sa apuce vremurile in care tarile lor sunt la un pas de Uniunea Europeana. Presa internationala dezbate pe larg evaluarea pe care Comisia Europeana le-a facut-o Romaniei si Bulgariei. Agentia France Presse comenteaza ca amanarea deciziei privind data aderarii Romaniei si Bulgariei demonstreaza dorinta Uniunii Europene de a menaja atat propriii cetateni, din ce in ce mai ostili fata de procesul extinderii, cat si susceptibilitatea celor doua state candidate. ""Aceasta amanare demonstreaza o evolutie in atitudinea Comisiei. Inainte, aceasta era preocupata de respectarea termenelor fixate, in prezent vrea sa demonstreze ca procesul se afla sub control si ca fiecare trebuie sa isi indeplineasca angajamentele in totalitate"", a apreciat o sursa diplomatica, citata de agentia franceza. IHT. Publicatia International Herald Tribune vede lucrurile in alta lumina. Solutia Comisiei trece drept un ""semnal negativ"" transmis statelor din vestul Balcanilor. ""Statele din aceasta zona au fost in ultimele 12 luni martorele diminuarii angajamentului asumat de UE in vederea integrarii lor. Decizia de marti a Comisiei Europene confirma acest lucru, comenteaza pentru IHT Kristof Bender, expert in cadrul organizatiei independente de cercetari politice Initiativa pentru Stabilitate in Europa. GUARDIAN. ""Cele doua tari foste comuniste - Romania si Bulgaria - care sunt mai sarace decat cele zece state membre integrate in ultimul val si renunta greu la mostenirea lasata de Nicolae Ceausescu si, respectiv, Todor Jivkov, au fost intotdeauna nevoite sa astepte. Este remarcabil ca acum sunt atat de aproape de atingerea obiectivului lor"", scrie la randul sau cotidianul The Guardian. Din perspectiva acestei publicatii, UE a facut progrese semnificative confirmand aderarea celor doua tari. ""Autoritatile de la Bruxelles sunt, pe buna dreptate, sensibile la avertismentele privind o reactie negativa din partea statelor candidate dezamagite, asa incat reactia pozitiva a Sofiei si a Bucurestiului a fost binevenita. Lui Ceausescu si lui Jivkov nu le-ar fi venit sa creada"", este concluzia cotidianului. TIMES. The Times observa ca Romania, care in trecut era considerata tara candidata cu sanse mai mici decat Bulgaria, a facut progrese remarcabile, in pofida inundatiilor devastatoare din vara anului trecut. Peste ocean, The Washington Post subliniaza ca vechile state membre se tem de aderarea celor doua tari est-europene, in timp ce noile membre cred ca extinderea ar fi un proces pozitiv in contextul globalizarii economiei. DESCURAJANT
""Statele din vestul Balcanilor au fost in ultimele 12 luni martorele diminuarii angajamentului asumat de Uniunea Europeana in vederea integrarii lor. Decizia de marti a Comisiei Europene, de a amana decizia privind data aderarii, confirma acest lucru. Credibilitatea UE din aceasta regiune a fost grav afectata""
International Herald Tribune ISTORIE
""Romania si Bulgaria, care sunt mai sarace decat cele zece state membre integrate in ultimul val si renunta greu la mostenirea lasata de Nicolae Ceausescu si, respectiv, Todor Jivkov, au fost intotdeauna nevoite sa astepte. Este remarcabil ca acum sunt atat de aproape de atingerea obiectivului lor""
The Guardian


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.