Majorarea taxelor la tigari si alcool va contribui la rata inflatiei cu un punct procentual. Inflatia asteptata la finalul anului este de 6,8%, dar tinta ramane la 5% cu marja de 1%. Rata inflatiei se va situa la sfarsitul anului 2008 la 6,8%,
Majorarea taxelor la tigari si alcool va contribui
la rata inflatiei cu un punct procentual.
Inflatia asteptata la finalul anului este de 6,8%, dar tinta ramane la 5% cu marja de 1%.


Rata inflatiei se va situa la sfarsitul anului 2008 la 6,8%, potrivit estimarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Cresterea impozitelor indirecte aplicate produselor din tutun si alcool rafinat va contribui la aceasta valoare cu un punct procentual, a anuntat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Daca aceasta taxa nu ar fi aparut, ar fi fost atinsa tinta de inflatie de 5% cu marja de 1%.
DATE. Procesul dezinflatiei a continuat in trimestrul I 2006. Nivelul de 8,4% atins in martie a fost cu 0,7 puncte procentuale mai mic decat in valoarea proiectata. La scaderea inflatiei au contribuit conditiile monetare restrictive, aprecierea leului precum si modificarea raportului cerere-oferta a produselor cu preturi volatile. Faptul ca majorarea preturilor administrate a fost inferioara celor anuntate a fost si el de folos. Inflatia a fost insa stimulata de redinamizarea excedentului de cerere. El a fost alimentat de mentinerea ritmului inalt de crestere a veniturilor populatiei si accesibilitatea creditelor bancare si nebancare. BNR ""maraie"" la creditul in lei, a glumit Isarescu, dar nu a anuntat noi masuri de limitare a acestuia.
DEPASIRI. In urmatoarele luni ale anului, trendul inflatiei se va plasa la un nivel superior comparativ cu proiectia anterioara, se arata in raport. Surse majore de incertitudine si de risc le reprezinta calendarul si marimea ajustarilor de preturi administrate si modificarile ce ar putea fi aduse in perioada urmatoare regimului fiscal. BNR a solicitat Guvernului stabilirea unui calendar clar, ferm si transparent al ajustarilor de preturi administrate, care vor fi negociate cu UE, a mai spus Isarescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.