Scandalul jurnalistilor urmariti de spionii germani ia amploare, dupa ce a fost dezvaluit faptul ca printre cei ascultati se numara si redactorul-sef al saptamanalului german Der Spiegel, Stefan Aust.

Presa germana continua seria dezvaluirilor privind practicile neortodoxe ale serviciului de informatii BND, relevand ca Stefan Aust, redactorul-sef al binecunoscutului saptamanal Der Spiegel, a fost in mod sigur spionat, la fel ca si multi alti colegi de breasla, informeaza AFP. Jurnalistii germani nu ""apreciaza"" acest gen de atentie din partea serviciilor secrete, mai ales ca ascultarile telefonice nu s-au limitat doar la problemele de serviciu, ci s-au extins si in viata privata.
Aceste practici sunt ""ilegale"", a apreciat Aust, adaugand ca fotografiile existente in dosarele BND care il prezinta la ferma sa de cai reprezinta ""o incalcare grava a drepturilor persoanei"". Avand in vedere ca BND a reusit sa coopteze unii jurnalisti, pe care i-a platit pentru a-i supraveghea pe colegii lor, ""Stefan Aust nu stie daca fotografia a fost facuta de un agent BND sau de un jurnalist"", care a transmis-o ulterior serviciilor secrete, a marturisit purtatorul de cuvant al saptamanalului Der Spiegel.
DETALII. Si publicatia Berliner Zeitung are detalii despre operatiunea de urmarire a jurnalistilor. Astfel, serviciile germane de informatii au interceptat convorbirile telefonice ale mai multor jurnalisti, ""in mod strict si pe o perioada limitata"", pentru a obtine informatii despre sursele acestora, scrie Berliner Zeitung, citand colaboratori ai acestui serviciu, specializat in operatiuni de spionaj extern.
""Cand existau indicii ca un jurnalist facea investigatii in legatura cu o activitate interna a serviciilor, linia telefonica a acestuia era, de asemenea, supravegheata pentru a obtine informatii privind eventualele surse"", a declarat pentru Berliner Zeitung un agent BND, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
INTERDICTIE. La inceputul saptamanii, guvernul german a interzis BND sa spioneze jurnalisti sau sa le ofere diverse sume de bani in schimbul informatiilor. ""Cancelaria a ordonat serviciilor secrete sa renunte pe viitor la masuri operative impotriva jurnalistilor, pentru a-si asigura propria securitate"", a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Ulrich Wilhelm.

INTERES