Dupa criteriul te arzi sau nu usor la soare, oamenii se impart in sase fototipuri cutanate. In categoria 1 intra cei albiciosi, de genul finlandezi, sau cei roscati, de genul irlandezi, iar in categoria 2, genul suedez. Toti acestia trebuie sa fo
Dupa criteriul te arzi sau nu usor la soare, oamenii se impart in sase fototipuri cutanate.

In categoria 1 intra cei albiciosi, de genul finlandezi, sau cei roscati, de genul irlandezi, iar in categoria 2, genul suedez. Toti acestia trebuie sa foloseasca agenti ecran nu numai la plaja, ci si cand ii vede soarele, pentru a preintampina riscurile crescute de cancer de piele si de imbatranire a pielii. Conf. dr. Olga Simionescu, cunoscut dermatolog de la Spitalul Colentina, explica reactia pielii la soare. Fototipul nr. 3 cuprinde oameni cu pielea ceva mai pigmentata decat primele doua clase, cu ochi caprui, acesti oameni fiind sateni sau bruneti. In aceasta clasa intra si romanii. Acesti oameni se bronzeaza gradual si rar se ard prin expunere la soare. Fototipul nr. 4 ii cuprinde, in general, pe meridionali. Ei au o cantitate mai mare de pigment si sunt mai protejati de cancerul de piele. In fototipul nr. 5 se incadreaza asiaticii, care reactioneaza bine la razele solare. Si, in fine, fototipul nr. 6 ii cuprinde pe africani, care au un factor de protectie a pielii mostenit si care fac melanom, carcinom, adica forme de cancere de piele, numai in talpa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.