Pentru prima oara dupa foarte mult timp, premiile USR au adus un plus de imagine institutiei. Anul acesta au fost recunoscuti ca valoare mai multi autori tineri, iar evenimentul in sine a fost dinamic. Premiile Uniunii Scriitorilor pe 2005 au deb

Pentru prima oara dupa foarte mult timp, premiile USR au adus un plus de imagine institutiei. Anul acesta au fost recunoscuti ca valoare mai multi autori tineri, iar evenimentul in sine a fost dinamic.

Premiile Uniunii Scriitorilor pe 2005 au debutat sub semnul schimbarii. De la locatia in care s-a desfasurat gala - Teatrul National Bucuresti - pana la scenografia pregatita de organizatori si chiar scriitorii premiati, totul a capatat infatisarea noului. Scena pe care s-a desfasurat evenimentul a avut un decor usor futurist, dar consecvent literaturii. Un tub lung, postat la inaltime, trimitea banii catre premianti. Nicolae Manolescu, presedintele USR, l-a denumit ""posta lui Proust"". Discursul lui Nicolae Manolescu, gazda evenimentului, s-a inscris in acelasi tipar consacrat - jovial, dar si meditativ, desprins de imaginea usor invechita pe care Uniunea a obisnuit sa o afiseze. ""Se pare ca in afara de juriu si de tot targul nu mai stie nimeni cine sunt premiantii"" a spus criticul in ropotul de aplauze ale publicului.
SPECIAL. Un invitat special al galei a fost Johnny Raducanu. Desi in ultima perioada nu mai canta in Romania, a acceptat imediat sa fie prezent la manifestare, atat pentru scriitorii contemporani, cat mai ales pentru memoria ""fratelui sau alb"", Nichita Stanescu. Johnny Raducanu a fost pata de culoare a evenimentului, care a dinamizat vorba lunga si, pe alocuri, plictisitoare a unor participanti. Mainile sale pareau ale unui vrajitor. Atingeau clapele pianului cu delicatete, parca pentru a nu le profana. La un moment dat i s-a alaturat vocea inconfundabila a Teodorei Enache.
NOUTATE. Un lucru inedit, cel putin in raport cu vechile obiceiuri ale Uniunii, a fost premierea unor scriitori tineri, unii dintre ei contestatari inversunati ai institutiei. Ca dovada, Dan Sociu a luat premiul pentru poezie pentru ""Cantece excesive"", Ioana Parvulescu - premiul pentru critica pentru ""In intimitatea secolului 19"", iar Florina Ilis premiul pentru proza cu romanul ""Cruciada copiilor"".
Anul acesta s-a decis ca doar sapte categorii sa fie luate in considerare si sa se introduca doua premii speciale, care nu pot fi incadrate nici unui gen literar. Juriul a fost format din cinci critici literari - Gabriel Dimisianu (presedinte), Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Dan C. Mihailescu si Cornel Ungureanu (membri).
PLUS. Valoarea materiala a premiilor a crescut in acest an. La fiecare sectiune s-au luat 3.500 de RON, cele doua premii de debut au avut cate 1.500 de RON, iar Premiul National pentru Literatura, acordat lui Mihai Sora, a fost de 7.000 de RON. O nota de tristete au adus-o laureatii premiului special - Alex Stefanescu si D. Vatamaniuc.
In timp ce Alex Stefanescu a subliniat faptul ca se afla in postura unui premiat a carui carte nu a fost promovata, domnul Vatamaniuc si-a declarat ingrijorarea fata de lipsa de continuatori ai muncii sale. ""Eu mi-am facut datoria. Nu mai pot"", a spus cu o umbra de tristete in glas.
Schimbarea la fata a galei USR a avut un mesaj foarte important, acela de deschidere catre tanara generatie, de valorizare a premiilor acordate, atat ca statut, cat si din punct de vedere material.

PREMIANTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.