Autoritatile guvernamentale si locale brasovene au pierdut de sub control situatia de criza generata de virusul gripei aviare. Daca ieri-dimineata era vorba de patru localitati, sate si comune, sub carantina, ieri dupa-amiaza in alte 12 localitati s-

Autoritatile guvernamentale si locale brasovene au pierdut de sub control situatia de criza generata de virusul gripei aviare. Daca ieri-dimineata era vorba de patru localitati, sate si comune, sub carantina, ieri dupa-amiaza in alte 12 localitati s-au semnalat cazuri de pasari infectate cu H5N1.

Epidemia se raspandeste in progresie geometrica. Practic in fiecare jumatate de ora se inregistreaza noi localitati afectate. Incompetenta Prefecturii Brasov si a Directiei Sanitar-Veterinare locale a facut primele victime, directorul Mihai Dumitru demisionand la sugestia ministrului Gheorghe Flutur.
REVENIRE. Prefectul de Brasov, Aurelian Danu, criticat pentru ascunderea gravitatii crizei, s-a intors din excursia din Polonia ieri noapte, prea tarziu pentru a mai stavili raspandirea gripei aviare. Interogat de presa, prefectul si-a pierdut cumpatul zbierand la ziaristi, desi echipa Antenei 1 a descoperit focarul de infectie al pasarilor moarte de la Codlea. Relevant este faptul ca epidemia aviara s-a raspandit in toata Tara Fagarasului, dar si in cartierul Stupini al Brasovului, populatia municipiului aflandu-se ieri in stare de panica. Sase persoane au fost scoase pe furis din carantina instituita la Drakom Codlea, fara a fi gasit cel care a organizat ""evadarea"" acelor salariati. Seful Administratiei Financiare din
Codlea, Mircea Sincan, ezita ieri sa ceara documentele la control administratorilor celor trei firme cercetate de politisti, Patiprod, Aviprod 2002 Ploiesti si DrakomCodlea.
STARE DE URGENTA? Prefectul a imaginat totusi solutia declararii starii de urgenta in tot judetul, cu acordul ministrului Vasile Blaga. ""Daca se va impune necesitatea, vom declara Brasovul in stare de urgenta, in situatia cand epidemia aviara va depasi 50% din suprafata judetului, cred. Exista premise pentru aceasta decizie. Acest lucru se poate declara doar cu avizul ministrului Blaga. Deocamdata nu s-au sacrificat pasari la Codlea, urmand ca dl Petru Arnaut, eutanasiatorul adus de la Timisoara sa procedeze in urmatoarele ore la sacrificarea pasarilor. Fostul director al DSV, Mihai Dumitru, nu si-a facut treaba si nu
mi-a comunicat raportarea concreta pe ziua de ieri"", acuza prefectul, omitand faptul ca luni nu se intorsese inca din Polonia. Directorul laboratorului DSV Brasov, Gheorghe Puchianu, si-a manifestat pesimismul in reusita izolarii raspandirii virusului aviar ""In toata Tara Fagarasului este criza. Este fara precedent in Romania aceasta situatie, pentru ca sunt multe platforme industriale de abatorizare a pasarilor in Brasov. Apar foarte multe focare in care trebuie sa actionam simultan si nu avem suficiente forte. Vom constitui echipaje mobile care sa se deplaseze din localitate in localitate. Trebuie sa incercam sa diminuam presiunea infectioasa, desi se constata extinderea rapida a focarelor"", a declarat, putin convins, Puchianu.
EVOLUTIE. Ieri de dimineata, la ora 10:30,
Gheorghe Flutur declara ca sunt patru focare de gripa aviara confirmate - Hurezu, Fagaras, Ucea-sat Feldioara, Soars si Codlea - ferma Drakom - si ca exista suspiciuni privind posibile focare de gripa aviara si in alte localitati din judetul Brasov - satele Codlea, Beclean si Vistea de Jos si fermele de pe fosta platforma a Avicolei Codelea, dar si in Vrancea - Bolotesti (sat Gagesti) si Covasna - Sita Buzaului.

FLUTUR A GASIT VINOVATII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.