Turistii care calatoresc cu avionul trebuie sa plateasca taxe de aeroport, insa acestea nu sunt incluse in pretul biletului. Banii, colectati de companiile aeriene, sunt folositi pentru cheltuielile specifice aeroportuare. De cate ori ati cumpar

Turistii care calatoresc cu avionul trebuie sa plateasca taxe de aeroport, insa acestea nu sunt incluse in pretul biletului. Banii, colectati de companiile aeriene, sunt folositi pentru cheltuielile specifice aeroportuare.

De cate ori ati cumparat o excursie in strainatate sau un simplu bilet de avion si nu v-ati intrebat care este pretul corect? Acela care include toate elementele tarifare sau cel pe care il gasiti in oferta agentiei, la care mai trebuie sa adaugati si taxele de aeroport? Si cum se calculeaza acestea? De multe ori, agentiile de turism prezinta oferta unei excursii, afisand pretul final, iar la sfarsit precizeaza ca printre ""serviciile"" neincluse in pret se numara si taxele de aeroport. Pe acestea turistul le afla in momentul in care cumpara biletul sau, daca nu se informeaza suficient, le plateste fara sa isi dea seama.
MAI MULTE TARIFE. Taxele de aeroport sunt sume percepute de aeroporturi pentru a-si acoperi o parte din cheltuielile de operare. Fiecare aeroport percepe una sau mai multe taxe, in functie de necesitati: taxe de decolare/aterizare, taxe de securitate a pasagerilor, de dezvoltare, de securitate a bagajelor, taxe de tranzit sau taxe impuse de administratia publica locala.
""Fiecare aeroport isi stabileste taxele individual, in functie de numarul de pasageri estimati pe an si de nevoile de dezvoltare a infrastructurii destinate pasagerilor. Aceste taxe sunt publicate in sistemele de rezervari internationale si sunt aplicate la tarifele de calatorie, indiferent de compania cu care zboara pasagerul"", explica Paula Ardelean, vicepresedinte pe vanzari la compania Carpatair. Pentru zborurile internationale si interne care utilizeaza aeroporturile civile din Romania se aplica tariful de aterizare, tariful de iluminat, tariful de stationare si tariful aferent serviciilor pentru pasageri, potrivit Publicatiei de Informare Aeronautica Romania, realizata de Autoritatea Aeronautica Civila Romana. ""Tariful aferent serviciilor pentru pasageri se percepe de la operatorii aeronavelor pentru fiecare calator care se imbarca pe aeroporturile civile de pe teritoriul Romaniei, in aeronavele care efectueaza zboruri cu caracter comercial"", explica Valentin Iordache, director Relatii Externe, Calitate si Marketing al Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB). ""Taxele de aeroport difera in functie de ruta de zbor. Nivelul total platit de pasager rezulta din insumarea taxelor percepute de aeroporturile existente in ruta de calatorie"", spun reprezentantii companiei TAROM.
IN PRET SAU SEPARAT? Cele mai multe companii afiseaza preturile biletelor fara taxe, acestea adaugandu-se separat. ""Practica este ca tariful unui bilet sa fie prezentat fara includerea taxelor de aeroport, deoarece acestea pot fi diferite in momentul ofertei fata de cele de la data emiterii biletului. Aceste modificari sunt independente de vointa companiilor aeriene"", spun reprezentantii TAROM. ""Deoarece taxele de aeroport nu sunt stabilite de companiile aeriene, ci de aeroporturi, ele nu sunt incluse in pretul biletelor. Companiile aeriene colecteaza aceste taxe de la pasageri in numele aeroporturilor care sunt tranzitate de pasageri si le platesc mai departe aeroporturilor"", spune Paula Ardelean de la Carpatair. Taxele de aeroport sunt fixe, ele majorandu-se o data pe an in Romania. ""In tari
precum Germania, Franta, taxele de aeroport sufera doua-trei modificari pe an, ele ajustandu-se de multe ori trimestrial, in functie de modificarea bugetului propriu al fiecarui aeroport"", explica Paula Ardelean.

CE SPUN AGENTIILE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.