Moneda americana a crescut cu 2,36% fata de cotatia de vineri, iar moneda europeana a sarit cu 1,66% atingand 2,7588 lei si respectiv 3,5418 lei. Scaderea leului este conjuncturala si este efect al evolutiei economice si financiare a Turciei, con
Moneda americana a crescut cu 2,36% fata de cotatia de vineri, iar moneda europeana a sarit cu 1,66% atingand 2,7588 lei si respectiv 3,5418 lei.

Scaderea leului este conjuncturala si este efect al evolutiei economice si financiare a Turciei, considera Bogdan Podoleanu, presedinte al Wise Invest. Influenta a cuprins pietele mai multor tari emergente. Zlotul polonez s-a de-preciat luni cu 1%, iar cotatia forintului a consemnat o scadere de 0,75%, in contextul unor vanzari semnificative de obligatiuni emise de statele emergente pe pietele internationale de capital. Scaderea leului este temporara si moneda nationala va reveni la nivelurile anterioare in urmatoarele doua-trei saptamani. Lira turceasca a scazut ieri cu aproape 3% dupa o alta scadere de 3% inregistrata vineri, atunci cand moneda turceasca atingea un minim al ultimelor sapte luni. Investitorii straini au iesit de pe piata de capital si cea monetara, fiind ingrijorati de rata mare a inflatiei si de deficitul de cont curent.
ASTEPTAREA RAPORTULUI. Indicii BVB
s-au resimitit la randul lor. ""Pentru noi este mai important raportul de tara al Comisiei Europene, care are potentialul de a misca piata semnificativ intr-o parte sau alta"", considera Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction. Cel mai mult au scazut Indicele BET ale celor mai valoroase 10 actiuni ( - 1,7%). Indicele BET - FI ale celor 5 SIF-uri a scazut cu 1,1%. Dintre actiunile importante, cel mai mult au scazut Rompetrol ( - 7,1%), Azomures ( - 3,8%) si Petrom ( - 3,7%). (Adrian Mihai, Adrian Ionescu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.