Previziunile expertilor financiari s-au confirmat. Slovenia va fi prima din grupul celor 10 noi membri ai Uniunii care va adopta moneda unica europeana. Slovenia urmeaza sa primeasca azi aprobarea Comisiei Europene si a Bancii Centrale Europene
Previziunile expertilor financiari s-au confirmat. Slovenia va fi prima din grupul celor 10 noi membri ai Uniunii care va adopta moneda unica europeana.


Slovenia urmeaza sa primeasca azi aprobarea Comisiei Europene si a Bancii Centrale Europene pentru a deveni membru al ""zonei euro"". Cele doua institutii isi prezinta raportul asupra situatiei economice a statului care s-a alaturat UE la 1 mai 2004 si, potrivit unor surse citate de AFP, evaluarea nu a lasat loc de suspans.
LA SIGUR. Guvernul de la Liubliana avea certitudinea ca va fi acceptat in clubul celor 12 state care au adoptat moneda unica europeana. Inca din martie, presedintele Comisiei Europene si comisarul pentru Afaceri Monetare au asigurat Slovenia de sustinerea lor in ""cauza euro"". Astfel, tara ce numara doar 2 milioane de locuitori bifeaza inca o premiera europeana. Dupa ce devenit prima tara ex-iugoslava care adera la UE, ea va fi, cu certitudine, primul stat din grupul celor 10 care se dovedeste suficient de puternic si stabil ca sa isi inlocuiasca moneda nationala cu euro.
LITUANIA, RESPINSA. Daca reponsabilii europeni au avut numai vorbe de lauda la adresa Sloveniei, nu la fel a fost abordata candidatura Lituaniei. Raportul arata ca statul baltic inregisteraza o rata a inflatiei care depaseste valoarea acceptabila pentru un candidat la zona euro. Atat Comisia, cat si Banca Europeana tin cu dintii de criteriile in functie de care se judeca orice posibila adoptare a euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.