Ca de obicei, mortul e de vina! De data aceasta este vorba despre Slobodan Milosevici. Potrivit unui raport referitor la conditiile sale
de detentie, acesta
era un detinut greu
de supravegheat.

Un raport dat publicitatii de comisia guvernamentala suedeza insarcinata cu supravegherea functionarii zilnice a centrului de detentie al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Scheveningen (Haga), unde Milosevici a murit la 11 martie, afirma ca supravegherea detinutului era greu de asigurat. Si asta, din cauza numeroaselor vizite pe care el le primea, ca sa-i asigure apararea.
CONTACTE. ""Detinutul a fost autorizat sa se reprezinte singur, ceea ce a presupus multe contacte cu exteriorul si un numar mare de vizitatori"", se arata in raportul publicat de comisia guvernamentala suedeza insarcinata cu supravegherea functionarii zilnice a centrului de detentie de la Scheveningen. ""Consecintele acestui aranjament
au fost ca devenise dificila
supravegherea suficienta a vizitelor si conversatiilor telefonice"", se arata in raportul citat de AFP.
RAPORTUL. Interesant este faptul ca documentul respectiv, care dateaza din
4 mai, nu precizeaza in mod clar ca detinutul despre care vorbeste era Milosevici, insa, dintre toti cei aflati acolo, el era singurul care-si asumase propria aparare de-a lungul intregului proces.
ANCHETA. Tam-tamul care s-a facut imediat dupa ce s-a anuntat decesul detinutului Milosevici s-a mai estompat intre timp, dar o vreme au tinut capul de afis teorii dintre cele mai diverse pe marginea cauzelor mortii acestuia, circuland in voie in special in spatiul ex-iugoslav. TPI a anuntat deschiderea unei anchete care viza conducerea si administratia penitenciarului olandez, dupa ce presa a dezvaluit, citand surse bine informate, ca in celula fostului presedinte iugoslav s-au gasit la sfarsitul anului 2005 si chiar inceputul lui 2006 alcool si medicamente care nu ii fusesera prescrise acestuia de medicii curanti olandezi. Comisia suedeza apreciaza ca ar trebui ameliorata comunicarea intre celule si centrul de detentie si denunta raritatea exercitiilor de alerta de incendiu, recomandand o inspectie independenta pe an.
Grefierul TPI a recunoscut ca in celula lui Milosevici au fost descoperite produse catalogate drept ""ilicite"", dar a adaugat ca au fost luate toate masurile necesare pentru a se evita repetarea unei situatii similare. El nu a precizat insa natura acestor masuri.
Inchisoarea de la Scheveningen a intrat in colimatorul anchetatorilor in special dupa semnele de intrebare ridicate de presa. S-a comentat mult pe tema sinuciderii, cu o saptamana inaintea decesului lui Milosevici, tot in aceeasi locatie, a lui Milan Babici, fostul lider al sarbilor din Croatia. O ancheta pe marginea acestui caz este in curs de desfasurare.

CAUZA