Lumea politica a Europei este zguduita de scandaluri de coruptie, esecuri electorale rasunatoare, sau de coalitii de tipul ""pana trecem puntea"". La Paris si Londra, Roma sau Varsovia, soarta conducatorilor unor mari tari este incerta, scrie AFP.
Lumea politica a Europei este zguduita de scandaluri de coruptie, esecuri electorale rasunatoare, sau de coalitii de tipul ""pana trecem puntea"".

La Paris si Londra, Roma sau Varsovia, soarta conducatorilor unor mari tari este incerta, scrie AFP. In Marea Britanie, remanierea guvernului Blair nu a reusit sa reduca dimensiunile crizei pe care o traverseaza laburistii. Alegerile locale au demonstrat ca Partidul Laburist nu mai este in gratiile electoratului, si nici premierul Tony Blair nu ar mai avea ce cauta la Downing Street 10. In viziunea unui expert de la Universitatea Essex, ""Blair este fara discutie un premier slabit. Daca ramane la putere, cum si-ar dori, intrebarile cu privire la viitorul sau politic vor continua"".
In Italia, viitorul lui Romano Prodi, cel care a reusit sa-l indeprteze de la putere pe Silvio Berlusconi, se anunta cel putin dificil, noteaza AFP. Majoritatea ""milimetrica"" din Senat a lui Prodi face ca acesta sa fie la mana formatiunilor mici cu care s-a aliat.
Nici Polonia nu sta mai bine. Conservatorii de la putere s-au resemnat, dupa sapte luni de negocieri si instabilitate politica, sa faca o alianta cu populistii si nationalistii ultra-catolici in schimbul majoritatii parlamentare. ""Aceasta coalitie nu va dura nici macar pana la sfarsitul mandatului parlamentar in 2009"", sustine Mikolai Czesnik, politolog.
LOCUL UNU LA ESECURI. Franta conduce detasat clasamentul esecurilor europene. Guvernul de la Paris este zguduit de o criza dupa alta, incepand cu furia imigrantilor care au incendiat cladiri si masini si continuand cu protestele de strada ale tinerilor in urma unui proiect de lege privind dreptul muncii, pentru a culmina, de curand, cu scandalul Clearstream. Acesta risca sa determine ""moartea politica"" a aproape tuturor celor implicati. Presedintele Jacques Chirac este banuit, alaturi de premierul Dominique de Villepin, ca a incercat sa il discrediteze pe Nicolas Sarkozy, ministrul de Interne creditat cu mari sanse de a prelua presedintia tarii, facand din el protagonistul unei campanii de defaimare. Scandalul a fost declansat de un denunt anonim care afirma ca Sarkozy si alti politicieni francezi detin conturi la societatea financiara Clearstream, si facea legatura intre acestia si un contract controversat din 1991, de vanzare a unor fregate franceze catre Taiwan. S-a dovedit a fi un fals, dar scandalul s-a agravat dupa ce un oficial din serviciile de informatii a declarat ca Villepin i-ar fi spus ca presedintele Jacques Chirac dorea ca ancheta sa se concentreze asupra lui Sarkozy. Aceasta reglare de conturi in interiorul majoritatii de dreapta din Franta ""este lovitura de gratie"", sustine Dominique Moisi de la Institutul francez pentru Relatii Internationale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.