Gripa aviara a fost confirmata pentru prima oara in Romania la o ferma de pasari. Somnul autoritatilor a facut
ca pasari infectate cu virusul H5 sa ajunga in gospodarii din mai multe localitati brasovene.

Virusul H5 a fost confirmat ieri in localitatile brasovene Hurezu si Fagaras si la ferma avicola Drakom Silva, din localitatea Codlea, unde s-a instituit carantina generala. Dar lucrurile devin tot mai sumbre: exista suspiciune de gripa aviara la o a doua ferma de pe platforma Codlea, Pati Prod. Un lucru foarte grav este ca pasarile vii vandute ilegal de Drakom au ajuns in gospodarii din localitatile Bistea, Ucea, Parau, Sambata de Sus si Soars.
ILEGALITATI. ""Drakom a comercializat ilegal pui vii, fara avize si fara acordul autoritatilor sanitar-veterinare"", a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. El a adaugat ca respectiva societate nu avea nici macar medic veterinar de ferma, asa cum cere legea, motiv pentru care fusese amendata acum cateva saptamani.
Pe langa pui vii, ferma a livrat si carne catre comerciantii din judetele Vrancea, Prahova si Covasna. De asemenea, Pati Prod a facut livrari catre alte sapte judete din tara. ""Noi am verificat si carnea care a plecat de aici, de pe platforma Codlea, si are aviz sanitar-veterinar. Sacrificarea s-a facut sub supravegherea medicului veterinar, cel putin asa rezulta din ancheta"", a adaugat Flutur. Autoritatile sanitar-veterinare din judetele in care a ajuns carnea de la Codlea ii vor anunta pe comercianti sa o retraga de pe piata si sa o verifice. De sambata s-a interzis transportul de pasari vii in intreaga tara.
ACUZE. Daca autoritatile dau vina pe patronul firmei Drakom si pe un cetatean din Fagaras pentru situatia grava din judetul Brasov, crescatorii de pui le arata pe ele cu degetul. ""Restrictiile privind circulatia pasarilor vii trebuia impuse si mentinute la nivelul intregii tari pana cand aveau certitudinea ca nu mai e nici un pericol din punct de vedere al gripei aviare"", a declarat Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau. ""Nu stiu ce control sanitar veterinar se facea acolo, cum un neispravit care nu respecta nici o regula de securitate a fost lasat sa functioneze. Din cate am auzit, nu numai ca nu avea medic veterinar, dar arunca pasari moarte si maruntaie pe camp, unde le mancau cainii ciobanilor. Si nu s-a sesizat nici un inspector sanitar"", ne-a spus Ioan Popa, directorul general al Transavia.
De altfel, el a atras atentia si asupra importurilor de carne de pui pe care Romania le face din tari in care a fost confirmata gripa aviara. ""Sub masca regionalizarii, in tara intra mii de tone de carne de pasare din statele UE, unde virusul H5N1 a facut ravagii chiar in ferme de crestere a pasarilor. Prin urmare, aceste importuri trebuie blocate urgent, altfel masurile autoritatilor romane sunt in zadar"", a declarat Popa. Producatorii din domeniu se tem ca romanii nu vor mai cumpara deloc carne de pui.