Romania si Bulgaria nu au facut suficiente progrese pentru a li se spune ca totul este perfect , dar nu sunt nici intr-o intarziere atat de mare incat sa fie amanate pana in 2008. O aderare ""cat mai curand posibil"" in conditiile unor progrese ce
Romania si Bulgaria nu au facut suficiente progrese pentru a li se spune ca totul este perfect , dar nu sunt nici intr-o intarziere atat de mare incat sa fie amanate pana in 2008.

O aderare ""cat mai curand posibil"" in conditiile unor progrese certe este varianta preferata a Comisiei Europene cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana. Aceasta ar putea fi, de altfel, si nota in care vor fi redactate concluziile raportului de monitorizare ce va fi dat publicitatii maine.
Romania nu mai are, teoretic, motive sa se teama ca aderarea ii va fi lasata pentru anul 2008. Numarul domeniilor critice s-a redus de la 14 la patru, din octombrie 2005 pana in prezent, si nici unul dintre acestea nu poate atrage recomandarea clauzei de amanare. Cel mai sensibil aspect era lupta impotriva coruptiei. Daca Romania nu facea dovada unor reforme clare in acest domeniu, Comisia putea recomanda ca tara sa nu fie primita in clubul european la 1 ianuarie 2007. O varianta intermediara a raportului de monitorizare, obtinuta si de Jurnalul National, crediteaza Romania cu rezultate semnificative la capitolul reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.
RECOMANDARI. Romaniei i se cer mai multe puneri sub acuzare si condam-nari, precum si adoptarea legislatiei privind finantarea partidelor politice si gasirea de solutii care sa faca posibila verificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor. Autoritatile de la Bucuresti sunt avertizate ca, desi au scapat de spectrul amanarii, problemele din sistemul juridic pot atrage aplicarea unei alte clauze de salvgardare. Astfel, dupa aderare, deciziile instantelor romanesti risca sa nu fie recunoscute, o perioada, in restul Uniunii Europene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.