De cativa ani, Biserica Coltea a fost transformata in santier. Dar acum, constructorii lasa locul arheologilor. Mai mult de o suta de stramosi vegheau biserica din mormintele lor aranjate de jur-imprejurul Coltei. Se intampla sa treci zilnic pe

De cativa ani, Biserica Coltea a fost transformata in santier. Dar acum, constructorii lasa locul arheologilor. Mai mult
de o suta de stramosi vegheau biserica din mormintele lor aranjate de jur-imprejurul Coltei.

Se intampla sa treci zilnic pe langa acest lacas de cult. Iti faci o cruce in graba si murmuri un ""Doamne ajuta!"" rugator. Crezi ca ai de-a face cu o biserica obisnuita... mai gandeste-te. Biserica Coltea are o istorie interesanta, presarata cu vreo... suta si ceva de morminte.
Biserica Coltea este in reparatii. Santierul lacasului de cult se dovedeste a fi surprinzator! Cercetarea arheologilor a evidentiat 104 morminte din secolele XVII-XIX, precum si fundatiile unei biserici anterioare celei actuale, care ar putea fi biserica lui Udrea si Coltea Doicescu. Mormintele fac parte din cimitirul format in jurul celor doua biserici. ""In cadrul inventarului funerar remarcam monedele, occidentale si otomane, depuse ritual in morminte (legate cu ata de un deget), ca si obiecte de podoaba, cum ar fi inele, cercei, paftale. Dintre elementele de inventar distingem nasturi metalici, care dovedesc ca aici au fost ingropati si militari.
Caramizi cu inscriptii aflate sub craniile din unele morminte demonstreaza ca aici au fost inmormantati si monahi"", afirma dr. arheolog Gheorghe Manucu-Adamesteanu, seful Sectiei de Arheologie a Muzeului Municipiului Bucuresti. Cu acest prilej vor fi restudiate lespezile funerare si crucile pastrate in interiorul si exteriorul bisericii. Acestea (aproximativ 20 de bucati) au fost publicate de Nicolae Iorga in 1905, republicate in 1965 in corpusul Inscriptiile Medievale ale Romaniei, vol.I / Bucuresti, precum si de Gheorghe Bezviconi, in Necropola Capitalei, republicata in 1998.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.