Sanse mari ca piata interna sa devina domeniul unde Romania va avea parte de restrictii dupa aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit proiectului raportului de monitorizare, obtinut si de Jurnalul National, trei dintre cele patru motive de ingrijorare

Sanse mari ca piata interna sa devina domeniul unde Romania va avea parte de restrictii dupa aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit proiectului raportului de monitorizare, obtinut si de Jurnalul National, trei dintre cele patru motive de ingrijorare semnalate de Comisia Europeana tin de sectorul agrar.

Agricultura este, pentru expertii europeni, ""calcaiul lui Ahile"" in ce priveste Romania, iar combaterea crimei organizate si a coruptiei trage in jos Bulgaria. Aprecierile sunt incluse in proiectul raportului de monitorizare al Comisiei Europene, obtinut ieri si de Jurnalul National.
CONSTATARI. Desi numeroase paragrafe-cheie urmeaza sa fie incluse in document in ultima clipa, asa cum ne-a obisnuit comisia, principalele observatii si recomandari catre autoritatile de la Bucuresti si Sofia exista deja. Raportul mentioneza ""progresele semnificative"" facute de Romania in domeniul justitiei, care a facut pasi spre un sistem impartial. ""Resursele alocate acestui domeniu au crescut, iar conditiile de lucru in tribunale s-au imbunatatit"", se arata in documentul elaborat de expertii de la Bruxelles. Romania primeste bile albe si pentru ca a lansat anchete ""intr-un numar considerabil de cazuri de coruptie la nivel inalt"", soldate cu doua puneri sub acuzare. Comisia a notat si ""un anumit progres"" facut in combaterea traficului cu carne vie, a sistemului de ingrijire a persoanelor cu handicap fizic si mintal. Cat despre protectia copilului, in raport se arata ca situatia ""in ansamblu"" s-a imbunatatit si ca reformele au fost ""semnificative"".
MAI PUTINE GRIJI. Vestea cea mai buna pentru autoritatile romane tine de sectoarele unde Romania a recuperat handicapul fata de cerintele europene. ""Proprietatea intelectuala, posturile de inspectie veterinara la granita, masurile de controlare a maladiilor animale, politica regionala, poluarea industriala, pregatirile pentru intrarea in spatiul Schengen si managementul frontierelor, lupta impotriva coruptiei si a fraudelor sunt domenii care nu mai reprezinta motive serioase de ingrijorare, dar in care este nevoie de eforturi sporite"", se subliniaza in raport.

LA TREABA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.