Substantele pe care le contine Yerba Mate sunt energizante si sanatoase. In Romania, acest ceai este preferat de consumatorii de literatura sud-americana.

Ceaiul din mate este mai mult decat o bautura. Unii il considera medicament, altii - un remediu contra obezitatii. Cert este ca daca in Romania lumea socializeaza la o cafea si o tigara, in tarile Americii de Sud prieteniile se leaga la un ceai mate. Acesta nu este consumat din ceasca, ci dintr-un vas numit ""mate"", din care bautura se bea cu un ""pai"" de argint numit ""bombilla"". Cu acesta se si amesteca bautura. Yerba Mate este un arbust cu frunze vesnic verzi, ce se intalneste in padurile din Paraguay, Argentina, Peru, Chile si Brazilia. Cuvantul ""hierba"" din spaniola inseamna, la fel ca in limba romana, iarba, in timp ce ""mate"" se traduce prin cana.
RITUAL. Mate este o bautura ce se savureaza in grup de prieteni. Asa cum servirea ceaiului japonez cere respectarea unor norme, la fel si ritualul de degustare a ceaiului mate are ceva specific. Cel care serveste ceaiul se numeste ""cebador"". El bea primul din infuzia preparata, apoi umple cu apa vasul din care a baut el si in care sunt deja frunze de mate si il transmite urmatorului. Vasul din care se bea ceaiul trece pe rand pe la fiecare, pana cand ceaiul devine ""spalat"", adica si-a pierdut toate substantele aromate si culoarea. Daca cineva din grup nu mai doreste sa serveasca ceai, spune ""gracias"" (multumesc).
PUTERE. Bautura rezultata in urma infuzarii frunzelor este energizanta, diuretica, stimulatoare a sistemului nervos central si antireumatica. Ea contine multe substante nutritive: vitaminele A, C, E, B-1 si mineralele magneziu, calciu, fier, sodiu si potasiu. Desi ceaiul contine cafeina, bautura nu are efectele negative care se intalnesc la ceai sau la cafea (palpitatii, anxietate, diaree), aceasta diferenta datorandu-se compozitiei chimice diferite a Yerba Mate in comparatie cu boabele de cafea sau cu frunzele de ceai. Ceaiul de mate este dulceag si usor amarui. Acest gust este dat de taninul din componenta plantei. Iar uleiurile volatile ii dau aroma specifica. Infuzarea frunzelor se face cu apa ce nu a ajuns la fierbere (aproximativ 70°). Unele persoane adauga in infuzie zahar si menta. Altii il beau cu lapte, pentru a inmuia gustul amarui al bauturii. In Romania, popularitatea ceaiului mate este in crestere. ""Am remarcat ca aceasta bautura este solicitata de cei care il citesc pe Gabriel Garcia Marquez sau pe alti autori sud-americani, pentru ca in cartile lor deseori sunt mentionate calitatile acestui ceai"", a explicat Daniel Voinea, brand-manager la o ceainarie din Bucuresti.