Restaurantele, cafenelele sau barurile isi gasesc cu greu locuri cu vad unde sa-si organizeze activitatea.

""Pentru deschiderea unui restaurant, retailerii prefera locatiile centrale, ultracentrale sau semicentrale, dar situate nu neaparat pe bulevardele principale"", spune Florina Cojocari, senior broker in Departamentul de Retail al Eurisko. Chiriile pe metru patrat pentru un restaurant variaza intre 15-30 euro/mp/luna, pret care poate fi obtinut pe o strada adiacenta, dar cu accesibilitate facila. ""Ca si in cazul cafenelelor, esentiala este terasa. Restaurantele cauta spatiile de tip vila, cu arhitectura mai veche si suprafete intre 150-400 mp. Oferta este destul de redusa, intrucat apar dificultati determinate de atitudinea proprietarilor, care prefera sa inchirieze imobilul, la acelasi pret, unei firme pentru birouri, decat uneia cu activitate comerciala"", a mai spus Cojocari.
PENURIE. Bucurestiul are putin peste 1.000 de restaurante si circa 300 de cafenele, in vreme ce orase turistice precum Parisul, cu o populatie de 10 milioane, au peste 30.000 de restaurante si cafenele. Un spatiu bun pentru deschiderea unui fast-food necesita, in primul rand, o suprafata cuprinsa intre 50 si 150 mp, intr-o zona cu trafic foarte intens pietonal si in apropierea mijloacelor de transport in comun. Aceleasi cerinte sunt solicitate si de sucursalele bancare si de farmacii, clienti preferati de proprietari aproape invariabil, datorita bonitatii financiare.
2006 este un an al delimitarii teritoriale, in care trebuie ocupate punctele-cheie. Insa, pe termen scurt si mediu, esentiala va fi extinderea brandurilor existente si stratificarea pietei.