Procurorii anticoruptie au dispus ieri trimiterea in judecata a lui Vasile Ioan Savu, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), presedintele Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR) si deputat in perioada 2000-2004.

Procurorii anticoruptie au dispus ieri trimiterea in judecata a lui Vasile Ioan Savu, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), presedintele Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR) si deputat in perioada 2000-2004.

El este acuzat de comiterea mai multor infractiuni asimilate coruptiei, potrivit comunicatului Directiei Nationale Anticoruptie, si va fi judecat de magistratii Judecatoriei Sectorului 1.
PREJUDICIU. Din probele administrate a reiesit ca in perioada 2002-2003, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, inculpatul Savu Vasile Ioan si-a folosit influenta si autoritatea pe care le avea fata de membrii organelor de conducere colectiva a celor doua structuri sindicale, pentru a-i determina sa aprobe alocarea unor sume de bani din fondurile acestor structuri, bani insusiti ulterior de inculpat. Prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de aproape doua miliarde de lei.
PROPRIA MOSIE. De exemplu, in 2003, inculpatul a fost invitat de Compania Nationala a Huilei Petrosani sa participe la o manifestare cu caracter economic in SUA, la Las Vegas. Avea toate cheltuielile de deplasare, plus cheltuieli neprevazute, insumand 328.623.160 de lei, asigurate de companie. Totusi, el a impus colegilor din consiliul de coordonare al Ligii sa ii aloce o suma suplimentara de 101.400.100 lei, reprezentand diurna. Cu alte cuvinte, el si-a ""tras"" o diurna de 200 dolari/ zi, adica aproape de trei ori mai mare decat cea a unui ministru de rangul unu. Banii respectivi au fost decontati de inculpat in baza unor documente pretins justificative, nelegale, care reflectau efectuarea unor cheltuieli strict personale, cum ar fi bilete de intrare la muzee, la cazinou si bonuri fiscale de la diverse magazine din Las Vegas, New York sau Zürich.
PLIMBARI PE BANII SINDICATELOR. Procedand in aceeasi maniera, fostul deputat Vasile Savu a ""papat"" banii din fondurile CNH Petrosani si LSMVJ in cursul participarii la o manifestare in Africa de Sud. Pentru o deplasare in interes personal, in Italia, el a folosit o masina a Confederatiei Sindicale. Cu aceasta ocazie a incasat suma de 105.558.242 de lei si a decontat-o cu diferite acte care reflectau cheltuielile personale efectuate, de exemplu note de plata la restaurante, pizzerii, fast-food-uri din Italia, Austria, Ungaria.
Procurorii au mai stabilit ca in perioada ianuarie 2002-august 2003, folosindu-se de calitatile sale de presedinte al LSMVJ si CSMR, si-a insusit din patrimoniul celor doua organizatii sindicale suma de 924.654.939 de lei. Fapta a constat in decontarea nelegala a unor cheltuieli efectuate in interes personal: deplasari si achizitii de bunuri personale.

TREI DOSARE NOI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.