Reprezentantii FMI au anuntat ca acordul cu Romania s-a rupt, lucru pe care autoritatile de la Bucuresti au evitat sa-l recunoasca, desi Jurnalul National a scris in premiera acest lucru, inca din 26 aprilie. Autoritatile romane sunt cele care au

Reprezentantii FMI au anuntat ca acordul cu Romania s-a rupt, lucru pe care autoritatile de la Bucuresti au evitat sa-l recunoasca, desi Jurnalul National a scris in premiera acest lucru, inca din 26 aprilie.

Autoritatile romane sunt cele care au decis renuntarea la acordul cu FMI, considerand ca mix-ul de politici pe care le promoveaza sunt adecvate pentru mentinerea macrostabilitatii si ca nu au nevoie de ""sfaturile"" expertilor de la FMI. Insa, nu au anuntat si opinia publica, preferand sa pastreze tacerea. Nici dupa aparitia articolului ""S-a rupt acordul cu FMI"", publicat la 26 aprilie in Jurnalul National, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, nu s-a decis sa informeze opinia publica. Pana la urma au facut-o reprezentantii FMI.
OPTIMISM. ""Autoritatile sunt increzatoare ca mix-ul de politici avut in vedere este adecvat pentru mentinerea macrostabilitatii si sustinerea unei cresteri economice puternice si nu intentioneaza sa reia discutiile pentru finalizarea evaluarilor acordului stand-by, inainte de expirarea sa, in luna iulie a anului 2006"", se arata intr-o declaratie prezentata boardului FMI inainte de discutarea raportului, de catre directorul constituentei din care face parte Romania, Jeroen Kremers, si consilierul sau Lucian Croitoru, citat de Mediafax. Mai mult, oficialii romani si-au reafirmat aceasta pozitie si in timpul reuniunii de primavara a FMI si Bancii Mondiale, organizata la Washington in perioada
22-23 aprilie.
PROBLEME. Expertii FMI nu impartasesc optimismul finantistilor romani si au atentionat in nenumarate randuri ca politica fiscala a Guvernului trebuie intarita prin masuri care sa creasca veniturile bugetare cu 3%-4% in urmatorii 2 ani. In conditiile integrarii in UE, Romania va trebui sa participe la cofinantarea proiectelor care vor fi realizate din fondurile structurale si de coeziune ce-i revin tarii noastre dupa aderare. FMI a atras atentia asupra proiectului de buget nerealist pe 2006 si a tintei de deficit bugetar, precum si dezechilibrele referitaoare la inflatie si la deficit de cont curent.

DEFICITE DEPASITE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.