Bacteria care provoaca ulcerul poate fi anihilata. Descoperind cum se ataseaza de celulele stomacului, cercetatorii vor pune la punct un medicament care sa stopeze actiunea bacteriei Helicobacter pylori. Un studiu aparut recent in publicatia Mo
Bacteria care provoaca ulcerul poate fi anihilata. Descoperind
cum se ataseaza de celulele stomacului, cercetatorii vor pune
la punct un medicament care sa stopeze actiunea bacteriei
Helicobacter pylori.

Un studiu aparut recent in publicatia Molecular Biology Journal prezinta o descoperire care ar putea revolutiona tratamentul ulcerului stomacului. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Vanderbilt, din Tennessee (SUA), au descoperit mecanismul de fixare a bacteriei Helicobacter pylori. Aceasta bacterie, cauza majora a ulcerului si chiar a cancerului, se fixeaza pe celulele care tapeteaza interiorul stomacului. Helicobacter pylori se afla in mod curent in stomacul a peste 80% dintre copii si 90% dintre adulti, fara a se manifesta. Doar cele care se prind de peretii stomacului sunt la orginea ulcerelor. Helicobacter pylori stimuleaza secretia de acid gastric. Or, excesul acestui acid in stomac este la originea bolilor provocate de aceasta bacterie, explica dr. Richard M. Peek, unul dintre autorii studiului.
EXPLICATII. Studiul sustine ca bacteria Helicobacter pylori invadeaza celulele care tapeteaza interiorul stomacului doar daca ele contin o anumita proteina DAF. Aceasta proteina faciliteaza fixarea bacteriei de celula. Autorii studiului au demonstrat ca bacteriile nu se pot prinde de celule daca acestea nu contin proteina DAF. Dupa ce au pus stapanire pe celula, bacteriile activeaza productia de proteine DAF. Se creeaza un soi de cooperare intre bacterii si celulele stomacale.
Pornind de la rezultatele studiului, autorii si-au propus sa creeze un nou tratament impotriva ulcerului. Ei vor obtine o molecula capabila a se fixa pe proteina DAF in locul bacteriei Helicobacter pylori. Astfel, se poate preveni sau trata mult mai usor ulcerul gastric.
SIMPTOME. Ulcerul se manifesta prin dureri intense si arsuri gastrice. In prezent, tratamentul standard al ulcerului cuprinde trei sau patru antibiotice care se administreaza timp de 15 zile. In general, medicii prescriu doua antibiotice si un medicament contra aciditatii gastrice sau trei antibiotice si medicamentul antiacid. Totusi, in 10%-20% din cazuri, bacteria este rezistenta la antibiotice, iar singura solutie este interventia chirurgicala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.