Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, a confirmat ca Traian Basescu a decis ca Sorin Oprescu sa asigure comunicarea oficiala privind starea sanatatii sale. Directorul de la Universitar a fost sunat personal de seful s

Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale,
a confirmat ca Traian Basescu a decis ca Sorin Oprescu sa asigure comunicarea oficiala privind starea sanatatii sale. Directorul de la Universitar a fost sunat personal de seful statului, care l-a rugat sa se ocupe de rezolvarea problemei medicale.

Ministrul Sanatatii l-a acuzat pe Sorin Oprescu de faptul ca nu avea nici o abilitate legala sa constituie o comisie medicala care sa analizeze starea de sanatate a lui Basescu.
CUVINTE GRELE. Eugen Nicolaescu a sustinut ca directorul Spitalului Universitar, senator PSD, n-ar fi urmarit decat acumularea unui capital de imagine din suferinta presedintelui si ca singura comisie legala a fost cea pe care a constituit-o el, la aproximativ 20 de ore de la prezentarea sefului statului la Camera de Garda a Universitarului. ""Singura comisie oficiala a fost cea pe care am primit ca aprobare de la presedintele Traian Basescu sa o fac, la ora 18:30, nu am facut-o de capul meu, am facut-o de acord cu domnul presedinte"", a clamat marti seara, in emisiunea Nasul, difuzata pe B1 TV, fruntasul liberal. Starea de sanatate a lui Traian Basescu s-a agravat, pentru ca ""unii medici nu au reusit sa-l convinga sa faca ceea ce trebuia"", declarase anterior Eugen Nicolaescu. Intrebat ce anume a determinat aceasta agravare, ministrul Sanatatii nu a putut sa nominalizeze nici cauzele, nici pe responsabilii din zona medicala care ar fi trebuit sa-l convinga pe presedinte de solutia ""care trebuia"".
CONFIRMARE. In aceeasi emisiune, contactata telefonic, Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, a precizat: ""In momentul in care luni dimineata presedintele a plecat la Elias, eu personal am vorbit cu domnul Oprescu. Decizia a fost ca doar domnul Oprescu sa faca comunicarea oficiala. (...) Nu aveam orgolii aici cine sa comunice, trebuia sa se comunice ferm. Mie mi s-a spus ca doar domnul Oprescu trebuie sa faca aceste comunicari. Discutia mea cu domnul Oprescu a fost, rugandu-l ca inainte sa faca vreo comunicare catre presa, sa stim si noi, echipa presedintelui, ce se intampla"". Intrebata in ce masura era abilitat, din punct de vedere legal, medicul Oprescu sa constituie respectiva comisie, Adriana Saftoiu a raspuns ca ""exista o hotarare a CSAT in care se precizeaza ca demnitarii trebuie sa fie tratati in doua spitale, unul e Elias, celalalt e Universitarul"" (n.r. - in primul senatorul PSD este membru al Consiliului de Administratie, iar directorul general, Doina Dimulescu, a fost membru al primei comisii, iar al doilea e condus executiv de Oprescu). In fapt, documentul despre care s-a discutat este un protocol Academia Romana - Fundatia Elias - MApN - Ministerul Sanatatii ce reglementeaza asistenta medicala a demnitarilor.
CAUTAT DE PRESEDINTE. Spusele consilierului prezidential au fost confirmate, ulterior, de Sorin Oprescu. Acesta insa a mai adaugat un element important care lipsea din ecuatie: fusese contactat personal de presedintele Romaniei. ""In jurul orei 10:00, domnul presedinte Traian Basescu m-a sunat, m-a intrebat daca stiu despre dansul, in sensul ca fusese cu o seara inainte la Universitar, am raspuns afirmativ si mi-a spus te rog sa te ocupi sa vedem cum rezolvam treaba asta"", a spus directorul Universitarului. ""Am actionat in consecinta, am format o comisie medicala, care in jurul orei 1:00 era pe stand-by, domnul presedinte a venit la spital si s-a internat la Elias, s-a desfasurat examenul medical, facut de comisie. I-am prezentat presedintelui diagnosticul de hernie discala, lombara, cu spargerea acelor fragmente care apasau pe radacinile nervoase si produceau o serie intreaga de malversatiuni. Presedintele a ascultat diagnosticul din partea comisiei, a ascultat posibilitatile de tratament chirurgical, a ascultat hotararea comisiei care a fost luata, aceea de a se interveni chirurgical de urgenta, i s-a prezentat si alternativa cu Viena. Am facut o comparatie personala, spunandu-i-se absolut deschis care sunt posibilitatile tehnice, aici e o mare responsabilitate pentru toata lumea, mai ales ca era vorba de institutie, dar in primul rand era vorba de presedinte, care se afla intr-o nevoie de sanatate urgenta"", a continuat Oprescu relatarea.
Intrebat cine a luat decizia de a-l opera pe Traian Basescu in Austria, senatorul PSD a spus: ""Domnul presedinte mi-a raspuns deschis, optiunea e la Viena"". Cat despre abilitarea legala de a fi el cel care sa constituie comisia medicala, doctorul Oprescu a indicat, ca si Adriana Saftoiu anterior, ""prerogativele date de CSAT in urma cu cinci ani, in sensul ca Spitalul Universitar Bucuresti si Spitalul Elias asigura starea de sanatate a demnitarilor, a parlamentarilor"".

LUCREAZA SI FUMEAZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.