Theodor Stolojan si-a anuntat aseara, la ""Marius Tuca Show"", revenirea in viata politica a PNL. Dezamagit de Tariceanu, el anunta ca va determina un curent in partid, favorabil fuziunii cu PD.

Fostul lider al PNL, Theodor Stolojan, a decis sa iasa la rampa dupa o tacere de aproape doi ani, aseara, intr-o editie speciala a emisiunii ""Marius Tuca Show"". Starea actuala a PNL, indepartarea de proiectul din alegeri si de fuziunea cu PD si nu in ultimul rand dezamagirea oferita de Calin Popescu Tariceanu, sunt lucrurile care l-au determinat sa vrea sa se reimplice in viata politica, iesind din discretia functiei de consilier prezidential. El a anuntat ca vrea sa creeze ""un curent de opinie in PNL"" care sa sustina fuziunea cu PD. ""Voi incerca, impreuna cu colegi din PNL, sa tragem cateva semnale de alarma. Sa propunem un proiect politic care sigur trebuie sa ajunga in final la aceasta coagulare a fortelor politice de dreapta, inclusiv fuziunea dintre PNL si PD. Cred cu tarie in acest proiect"", a spus acesta.
VARIANTA. Stolojan a dezmintit ca ar vrea sa genereze o noua constructie politica, dar nu e exclus in viitor acest lucru. ""Nu m-am gandit la asa ceva. Cred ca oamenii cu care am lucrat in PNL, oamenii responsabili, inteleg pericolul in care se afla acest partid. Nu mai vorbesc de modul in care evolueaza Alianta, daca nimic nu se schimba, toata lumea vede ce se intampla cu aceasta alianta. Eu cred ca putem in cadrul PNL sa realizam aceasta schimbare... Daca vom reusi, este foarte bine, daca nu vom reusi, va trebui sa analizam, sa luam o hotarare(...) Categoric nu exclud (n.r. - o noua constructie), pentru ca pana la urma sunt niste valori liberale, sunt niste idealuri"", a spus Stolojan.
Consilierul presedintelui a negat si faptul ca anul trecut, cand se decisese demisia Guvernului si organizarea de anticipate, ar fi urmat sa fie desemnat premier. Stolojan a aratat ca nu a purtat astfel de discutii, dar daca seful statului l-ar fi desemnat sa formeze un nou guvern, ""s-ar fi angajat intr-o asemenea actiune"".
PARTID BALAMA. Stolojan a criticat actuala conducere a PNL pentru ca se lasa pacalita de sondajele de opinie si uita soarta pe care a avut-o PSD, nepreocupandu-se de un proiect pe termen lung. ""Sunt doua lucruri pe care doresc sa le fac. Primul este sa incerc sa lamuresc cat mai multi colegi ca asta (n.r. fuziunea) este drumul pe care trebuie sa mergem si in nici un caz cum vor o serie de grupuri din PNL ca partidul sa se intoarca la 10%-12% si sa devina un partid balama - un partid situat intre doua poluri, stanga si dreapta, un partid care tot timpul inchide jocuri si, sigur, unii isi rezolva interesele prin aceste negocieri de voturi"", a declarat el. Pe de alta parte si din postura de consilier prezidential Stolojan vrea sa devina mai vizibil, sprijinind mai mult iesirile publice ale presedintelui Basescu pe teme economice.
DEZAMAGIRE. Premierul Tariceanu ii provoaca regrete nu doar presedintelui Basescu, pentru ca l-a desemnat prim-ministru, ci si fostului lider PNL, pentru ca l-a lasat presedinte la partid. ""Cand l-am delegat am crezut ca dansul va continua ceea ce scria in programul politic al PNL despre reconstructia dreptei in jurul PNL. Am crezut ca dl Tariceanu, care era vicepresedinte pe politici de fuziuni si aliante, va continua acest drum mergand pana la fuziunea PNL cu PD. Din pacate nu a fost asa. Am mai crezut ca va continua politica de echilibru pe care am dus-o in PNL, insa dansul si-a format un grup... Acum va pot spune ca as fi preferat sa deleg pe altcineva"", a declarat Stolojan aseara. El a aratat ca atat timp cat a condus PNL a incercat sa fie echidistant fata de grupurile din partid, in timp ce Tariceanu impune deciziile grupului Patriciu. ""Eu nu am avut grupuri. Dl Tariceanu are un grup foarte restrans, care ia decizii si care pe urma sunt dezbatute poate, alteori sunt doar comunicate. Eu am cautat sa fiu echidistant fata de toti membrii PNL, desi stiam ca unii dintre ei, un anumit grup format in jurul dlui Patriciu, nu dorea nici aliante, nu mai vorbesc de fuziune. Pe cand acum, oamenii care au alte vederi sunt practic inlaturati din procesul decizional"", a sanctionat Stolojan pozitia conducerii PNL fata de Cristian Boureanu, Mona Musca si Raluca Turcan.
Nici prestatia lui Tariceanu ca prim-ministru nu este vazuta cu ochi buni de Theodor Stolojan, acesta criticand aseara impozitarea diferita a veniturilor din capital, lipsa unei reforme a Administratiei publice centrale, dar si prevederile legate de Fondul Proprietatea, tema des atacata si de presedintele Traian Basescu.

SCHIMBAREA PREMIERULUI