Tutunul si expunerea la soare sunt cei mai mari dusmani ai pielii. Un studiu efectuat in Danemarca demonstreaza ca acesti factori de risc contribuie la imbatranirea pielii. Multi sunt tentati a utiliza tot felul de creme si cosmetice, astfel inc
Tutunul si expunerea la soare sunt cei mai mari dusmani ai pielii. Un studiu efectuat in Danemarca demonstreaza ca acesti factori de risc contribuie la imbatranirea pielii.


Multi sunt tentati a utiliza tot felul de creme si cosmetice, astfel incat sa intarzie imbatranirea pielii. Dar toate acestea sunt inutile daca fumeaza si stau excesiv la soare. Un amplu studiu, aparut in cotidianul francez Le Figaro, analizeaza principalii factori de risc care afecteaza pielea: tutunul si soarele.
COMPARATIE. Pornind de la ideea ca unii oameni par mult mai varstnici decat sunt in realitate, cercetatorii au comparat varsta reala si varsta aparenta in cazul a 1.826 de gemeni de peste 70 de ani. ""Studiul a avut ca scop identificarea factorilor de mediu care influenteaza perceptia varstei. Pentru aceasta, fiecare participant a fost fotografiat cu un aparat de inalta calitate. Cu ajutorul unui chestionar am evaluat starea de sanatate a subiectilor, utilizarea unor medicamente, existenta depresiei, statutul socio-economic, greutatea corporala, numarul copiilor, starea civila, expunerea la soare si tabagismul"", au explicat autorii.
REZULTATE. Zece cadre medicale, cu varste intre 25 si 46 de ani, au privit fiecare fotografie si au stabilit o varsta pentru fiecare participant. Varsta medie obtinuta din estimarile cadrelor medicale a fost considerata varsta perceputa. Aceasta a fost comparata cu varsta reala a fiecarui participant.
""Principalele rezultate arata ca expunerea la soare si tabagismul sunt asociate cu cresterea varstei aparente. Cu alte cuvinte, acesti factori de risc ne imbatranesc inainte de vreme"", subliniaza cercetatorii. Ei mai atrag atentia ca bolile pulmonare, sechelele accidentului vascular cerebral si bolile de inima - toate favorizate de tabagism - fac, de asemenea, ca persoanele afectate sa para mai batrane decat sunt in realitate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.