Daca ne gandim la Uganda, in principiu, avem in minte o tara saraca, unde nu este loc pentru gastronomia rafinata. De curand, a trebuit sa merg acolo, pentru ca s-a deschis al doilea restaurant al companiei noastre. Cand au auzit prietenii ca ma duc acolo, m-au intrebat ce caut acolo, ce se mananca in Uganda, serpi, crocodilia€¦ Si ei, si eu am avut o surpriza foarte mare. In primul rand, oamenii sunt deosebiti, sunt muncitori. Nu pot spune ca sunt profesionisti, dar au o foarte mare capacitate de a invata ce inseamna arta culinara. Noi am dus acolo preparate noi, am facut un restaurant de 75 de locuri in mijlocul orasului Kampala, capitala Ugandei. Este foarte multa verdeata in jurul lui, tot timpul anului. Pe strada te simti ca si cum te-ai plimba pe aleile unui palat.
Restaurantul este cu specific international, cu un bucatar profesionist. Eu nu am dus acolo decat meniul. La inceput, lumea de acolo a fost un pic speriata. Eu m-am gandit de aici doi sefi de sala si doi de party pentru a putea deschide restaurantul si pentru a-i invata pe oameni. In septembrie, o sa facem acolo adevarata arta culinara. In zona aceea a junglei trebuie sa ajunga si gastronomia. Sunt convins ca in oricare parte a lumii am fi, am putea sa facem arta culinara. O sa fie un pic greu la inceput, pentru ca oamenii nu sunt obisnuiti. In Uganda se mananca foarte multa mancare gatita sau la cuptor. Multa mancare traditionala. Nu sunt obisnuiti cu preparatele mai colorate, mai rafinate.
Acum, la inceput, este greu, dar eu simt asta ca pe o provocare. Inainte de a hotari sa deschidem restaurantul acolo, am facut anumite cercetari de piata, pentru a afla ce fel de localuri sunt acolo. Am constatat in primul rand ca acestea sunt pline in fiecare zi. Sunt si oameni foarte bogati acolo. Nu ati crede ce hoteluri de lux, de 5 stele, sunt! Se construieste foarte repede. Sper ca pe viitor sa se poata pleca in concediu pe langa lacul Victoria, mai ales ca temperatura este foarte prielnica acolo. Tot timpul anului 24-25ÞC.
Cel mai mult m-a impresionat faptul ca oamenii vand pe strada batoane de vanilie proaspata, la fel cum se vinde mierea la noi in drum spre munte. Eu am cumparat 600 g. Aici un baton costa trei euro, acolo am dat 12 euro pe 600 de grame. Iar in pietele lor gasesti orice. Simti parfumul fructelor. Acolo pamantul este foarte sanatos pentru agricultura.
Am vorbit despre partea frumoasa a lucrurilor, dar nu trebuie sa uitam ca in Uganda sunt si oameni foarte saraci. Cine vrea sa respecte Romania sa mearga acolo sa vada cum este.