Ofiterul de credit este prietenos atunci cand luati un imprumut? Acesta nu ar trebui sa fie singurul motiv de a alege o banca. Transparenta comisioanelor si timpul pierdut pe la cozi pentru rambursarea ratelor ar trebui luate in calcul pentru o

Ofiterul de credit este prietenos atunci cand luati un imprumut? Acesta nu ar
trebui sa fie singurul motiv de a alege o banca. Transparenta comisioanelor si
timpul pierdut pe la cozi pentru rambursarea ratelor ar trebui luate in calcul pentru o alegere fericita.

Credit cu girant in valuta sau in moneda nationala? Cate acte iti trebuie pentru a lua un credit? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le pune orice roman inainte de a se angaja in obtinerea unui credit. Si, la final, care e cel mai convenabil de pe piata? Pentru ca dezavantajele ies de obicei la lumina abia dupa ce ati semnat toata hartogaraia. In acest sens, Asociatia Pentru Protectia Consumatorilor din Romania a lansat ieri un studiu comparativ al creditelor de consum. Sunt luate in calcul 26 de banci si criterii de genul perioada de creditare, avans, cost, giranti s.a.
SERVICII. Chiar daca pentru unii pare un moft, cand va orientati pentru a lua un credit trebuie sa va intrebati si care este modalitatea de plata a ratelor la credit, deoarece cea mai obositoare metoda este sa mergeti in fiecare luna la banca, sa stati la doua-trei cozi ca sa platiti. In plus, putine banci au program cu publicul si dupa-amiaza. Mai simplu este sa achitati prin bancomat sau prin e-banking, dar si aici trebuie sa incheiati o conventie speciala cu banca si sa aveti un cont unde primiti regulat veniturile, din care veti achita rata de credit.
COMPROMISURI. Daca va puteti rupe cateva ore in fiecare luna din timpul dumneavoastra pentru a plati rata, faptul ca nu aflati costul efectiv al creditului decat dupa ce semnati toate actele poate fi o adevarata problema, se arata in studiul APC Romania.
""Astfel nu se pot compara ofertele. Iar daca, dupa analiza dosarului, doriti sa optati pentru alta banca, mai ieftina, ramaneti cu siguranta fara comisionul de analiza"", mentioneaza studiul APC.
COMISIOANE. Ati renuntat si la comisionul de analiza al dosarului, dar dobanda anuala efectiva (DAE) ar trebui sa fie criteriul cel mai important la alegerea creditului. Conform APC, nu toate bancile informeaza clientii despre dobanzile practicate. De multe ori, dobanda nu se afla decat dupa ce clientul a inaintat dosarul de creditare, pentru analiza caruia va trebui sa plateasca o suma, din categoria comisioanelor.
TRANSPARENTA. O serie de comisioane practicate de unele banci sunt: comision de deschidere cont, cuprins intre 8 si 15 lei noi; comision de retragere, aproximativ 1,5%-2% din valoarea sumei retrase; comision de administrare a contului curent, in valoare de aproximativ 0,5 euro pe luna; comision de transfer, de circa 0,5%-1% din suma; comision de analiza a dosarului de 5-10 euro; comision de acordare a creditului - intre 500 si 800 RON; comision de inregistrare in arhiva electronica, ce in majoritatea cazurilor este de 20 de euro; taxa de management a dosarului, care poate fi perceputa o singura data pe an, de 1,75%-2,5%; comision de risc, care poate fi retinut o singura data, 800 de lei noi, sau inclus in dobanda, in jurul a 0,15% din valoarea creditului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.