Pe fondul disputelor dintre PNL si PD, Biroul de Cercetari Sociale a dat ieri publicitatii un sondaj conform caruia 48% dintre repondenti cred ca cele doua partide ar trebui sa inceteze orice atacuri pentru a da impresia unei stabilitati guvernamenta
Pe fondul disputelor dintre PNL si PD, Biroul de Cercetari Sociale a dat ieri publicitatii un sondaj conform caruia 48% dintre repondenti cred ca cele doua partide ar trebui sa inceteze orice atacuri pentru a da impresia unei stabilitati guvernamentale.

35% dintre intervievati cred ca democratii si liberalii ar trebui sa-si afirme tot mai mult opiniile divergente, chiar daca dau impresia unei instabilitati politice, iar 17% nu au raspuns. La intrebarea ""Daca PNL si PD ar decide sa participe la alegeri pe liste separate, dumneavoastra cu cine ati vota"", 47% dintre alegatorii Aliantei au optat pentru PD, 45% pentru PNL, 6% nu s-au hotarat, 1% pentru alt partid si 1% nu va vota. Conform aceluiasi sondaj, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, 49,2% dintre repondentii cu optiune de vot ar alege Alianta PNL-PD, 19,6% - PSD, 12,1% - PRM, 7,1% - PNG, 5,9 - UDMR, restul partidelor netrecand pragul parlamentar, iar 30% dintre toti repondentii nu ar veni la vot ori nu s-au decis cu cine sa voteze. Daca la alegerile europarlamentare ce vor avea loc peste cateva luni partidele ar participa singure, nu in coalitie, romanii care merg la urne ar vota cu PD - 26,3%, PNL - 24,4%, PSD - 19,5%, PRM - 11,6%, UDMR - 6,3%, PNG - 5,9%, iar restul cu alte partide. Si aici avem un numar mare de absenteisti sau indecisi - 31%. La capitolul personalitati politice, in Traian Basescu 53% din repondenti au mai degraba incredere, 45% neincredere, iar restul n-au raspuns. Pe Calin Popescu Tariceanu 30% dintre romani il trateaza cu incredere, iar 67% cu neincredere, in Emil Boc au incredere 26%, in Mircea Geoana au incredere 26%, in Corneliu Vadim Tudor au incredere 20%. Sondajul a fost efectuat in perioada 26 aprilie-4 mai 2006 pe un esantion de 1.047 de persoane din 37 judete si are o eroare statistica de ± 3,1%.
DESCHIDEREA ARHIVELOR. 63% dintre repondenti au spus ca ar fi bine ca toate arhivele PCR si ale fostei Securitati sa fie publice, postate pe internet, iar la ele sa aiba acces oricine fara prea multa birocratie. La 19% dintre ei le este indiferent ce
se va intampla cu aceste arhive, 12% sunt impotriva publicarii lor, iar 6% nu stiu. Persoanelor publice care au colaborat cu Securitatea ar trebui, dupa parerea a 37% dintre repondenti, sa li se interzica in viitor sa mai candideze, 32% cred ca ele trebuie sa-si dea demisia, 12% cred ca ar trebui sa fie condamnate pentru tainuire, 6% spun ca ele ar trebui sa ramana in continuare in functii, restul nu stiu. (Dana Piciu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.